NRK Meny
Normal

Obama har landet

President Barack Obama og kona Michelle landet i London litt før klokka 21 i kveld. Dermed har presidentens første besøk i Europa startet.

Video nsps_upload_2009_3_31_21_15_28_2193.jpg

Presidentflyet landet på Stansted flyplass utenfor London.

Etter å ha blitt ønsket velkommen av amerikanske diplomater, fortsatte turen i et ventende helikopter som tok Michelle og Barack Obama til Winfield House, den amerikanske ambassadørens bolig sentralt i London.

Der skal paret bo under besøket i den britiske hovedstaden.

Les: Obama kommer til Europa i dag

Tett program

Programmet er tett under besøket. I morgen skal presidenten blant andre møte dronningen og statsminister Gordon Brown. Torsdag skal han være med på G 20-toppmøtet, der stats- og regjeringssjefene fra de 20 landene som har verdens største økonomier kommer sammen for å diskutere finanskrisen og tiltak for å bekjempe den.

Der skal han i tillegg ha samtaler med presidentene i Russland og Kina, Dmitrij Medvedev og Hu Jintao.

Store utfordringer

Sjelden har en amerikansk president møtt en så tøff utfordring på sin første store utenlandsreise, nemlig finanskrisen.

På den ene siden skal Obama ta lederskapet i verdens kamp for å få økonomien på fote igjen, samtidig som han skal mildne inntrykket av ulike syn på krisen i henholdsvis USA og Europa.

Fredag står møter med den franske presidenten Nicolas Sarkozy og den tyske forbundskansleren Angela Merkel på programmet. Det skjer i forbindelse med NATOs 60-års jubileum i Strasbourg i Frankrike.

Dit kommer også vår egen statsminister Jens Stoltenberg og han skal etter planen ha en samtale under fire øyne med Obama.

Første test

På NATO-toppmøtet får han sin første test som øverstkommanderende for de amerikanske styrkene, samtidig som Obama skal hente støtte for sin nye Afghanistan-strategi.

Fra Strasbourg fortsetter turen til Praha i Tsjekkia, landet som for tiden har formannskapet i EU.

Der skal han møte representanter for landets egne myndigheter, og for EU med kommisjonens leder José Manuel Baroso i spissen.

Europa-turen avsluttes i Tyrkia.

Interessen for det amerikanske presidentparets besøk er stort, både hos politikere, i mediene og blant publikum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt