Normal

Obama grillet om «luksusskatt» på tamponger

– Jeg kjenner ingen som synes at det er luksus å ha mensen, sa den amerikanske bloggeren Ingrid Nilsen da hun ble invitert til Det hvite hus for å intervjue USAs president.

obama tampong

SKYLDER PÅ MANNEN: Barack Obama tror den såkalte tampongskatten ble innført fordi det var menn som lagde lovene.

Foto: Skjermdump fra You Tube, Det hvite hus' offisielle konto

– Jeg tror du har rett i det og jeg er sikker på at Michelle er helt enig med deg, svarte Barack Obama.

Presidenten erkjente at han ikke var klar over at tamponger er avgiftsbelagt i 40 amerikanske delstater.

En rekke andre varer er derimot fritatt for moms, fordi de regnes som nødvendige for alle, såkalte non-luxury items; enkelte medisiner, dagligvarer, landbruksprodukter og – i noen stater – klær, ifølge nettstedet Fusion.

Sanitetsprodukter for kvinner inngår imidlertid ikke i denne kategorien, noe som fører til at disse varene blir dyrere enn de trenger å være.

– Mistenker at menn lagde lovene

Den såkalte «luksusskatten» på bind og tamponger er svært urettferdig, mener 27 år gamle Ingrid Nilsen, som blogger -– eller vlogger – på You Tube under navnet «Missglamorazzi».

– Jeg ønsker å vite; hvorfor er det fortsatt skatt på disse varene? spurte hun presidenten da hun gjestet Det hvite hus 15. januar.

– Jeg må bare si at jeg ikke har noen anelse om hvorfor stater velger å skattlegge disse produktene som luksusvarer. Jeg mistenker at det var menn som lagde lovene da skatten ble innført, svarte Obama.

– Jeg tror det er viktig for kvinnene i de statene du nevner å jobbe for å få denne skatten fjernet, la han til.

Presidenten understreket samtidig at det ikke er snakk om føderale avgifter, men avgifter som vedtas av den enkelte delstat, og som derfor må fjernes av myndighetene i delstaten.

7 dollar hver måned i 40 år

Debatten om den såkalte tampongskatten er ikke ny i USA. Cristina Garcia, representant for Demokratene i delstadsforsamlingen i California, har tidligere tatt til orde for å fjerne avgiften.

Ifølge Garcia bruker kvinner i California rundt 7 dollar hver måned i 40 år på bind og tamponger. Det gir delstaten inntekter på 20 millioner dollar årlig, skriver hun i en pressemelding.

Tidligere i januar fremmet politikeren et forslag for delstatsforsamlingen om å bli kvitt tampongskatten en gang for alle.

– I bunn og grunn blir vi skattlagt for å være kvinner, sa hun da hun la frem endringsforslaget, ifølge Washington Post.

– (Fjerning av skatten) er et skritt i riktig retning når det gjelder urettferdighet mellom kjønnene. Kvinner har ikke noe annet valg enn å kjøpe disse produktene, så den økonomiske effekten rammer kun kvinner, fastslo Garcia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt