Obama forklarte Cameron basketball før alvoret venter

USAs president ga britenes statsminister en innføring i basketball. Snart står de enorme utfordringene i Iran, Afghanistan og Syria på agendaen.

Video USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron på basketballkamp

STATSLEDERPRAT: USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron snakker med en reporter under en basketballkamp i Dayton, Ohio.

Cameron er på et to dager langt besøk i USA og fikk se kampen mellom Western Kentucky Hilltoppers og Mississippi Valley State Delta Devils i Dayton, Ohio.

– Begge lagene skyter dårlig, sa presidenten til en reporter i en pause.

– Det er av og til vanskelig å følge med hvem som har gjort feil, og hva, mente Cameron.

Etter dårlig start med få mål, kviknet kampen i turneringen «March Madness» til etter hvert. Kampen endte 59–58 til Western Kentucky-laget, etter en heseblesende avslutning.

Saken fortsetter under bildet

Barack Obama peker og forklarer for David Cameron under basketballkampen i Dayton, Ohio

FORKLARER: Barack Obama peker og forklarer om kampen for David Cameron.

Foto: Reuters

Presidentfly til svingstat

Obama og Camerons besøk sammen kan være viktig nok i Ohio, en stat som kan tippe begge veier i presidentvalget i høst.

Cameron ble som den første utenlandske statslederen i Obamas presidenttid med om bord i presidentflyet «Air Force One» på reisen mellom Washington D.C. og delstaten.

Kontrasten var dermed stor til starten på Obamas forhold til Camerons forgjenger Gordon Brown. USAs president ønsker å gjengjelde den varme velkomsten han fikk i fjor, da Dronning Elizabeth II var vert for et statsbesøk.

Presidenten vil også, ifølge amerikanske tjenestemenn, legge vekt på de gode båndene mellom ham og Cameron og det spesielle forholdet mellom USA og Storbritannia.

Afghansk tragedie

Onsdag bytter statslederne ut collegebasket med samtaler i Det hvite hus. Blant temaene er de enorme utfordringene i Iran, Afghanistan og Syria.

Cameron ankom Washington tirsdag, to dager etter at en amerikansk soldat gikk amok og drepte 16 sivile afghanere. Hendelsen skapte sterke reaksjoner i Afghanistan og førte til nye spørsmål om krigføringen i landet.

Tirsdag meldte både britiske og amerikanske medier at Cameron og Obama vil se på hvordan de kan få til en raskere maktoverføring til afghanske styrker før en fullstendig uttrekning i 2014.

Saken fortsetter under bildet

Idlib, Syria

SYRISK DILEMMA: Mange er drept og såret under kampene om Idlib nord i Syria (bildet). Obama og Cameron skal diskutere det som ser ut som en ren nedslakting av syrere.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

Snakker om Syria

Cameron er også innstilt på å hjelpe Obama med å roe ned praten om krig med Iran. Det har vært spekulasjoner om Israel kan sette i gang et militært angrep mot Iran på bakgrunn av atomprogrammet. Amerikanske myndigheter mener tiden ikke er inne for et slikt angrep.

Obama og Cameron vil også diskutere Syria og president Bashar al-Assad. USA og Storbritannia har ikke klart å stanse det som ser ut som en ren nedslakting av syrere, men har små håp om sjansene til en ny resolusjon i FNs sikkerhetsråd.

Britenes statsminister reiser sammen med kona Samantha, som er på sitt første offisielle besøk med mannen. Finansminister George Osborne er også med i følget.

SISTE NYTT

Siste nytt