NRK Meny
Normal

Obama får velge til høyesterett

President Barack Obama får en overraskende sjanse til å påvirke USAs retning - uavhengig om han selv blir gjenvalgt eller ikke.

David Souter og George H.W. Bush

David Souter ble utnevnt av president George H.W. Bush i 1990.

Foto: JEROME DELAY / AFP

Høyestrettsdommer David Souter planlegger nemlig å gå av, og dermed får president Obama sjansen til å utnevne en person til landets øverste domstol.

Obama overrasket pressen

NBC og National Public Radio meldte torsdag at Souters planla å trekke seg, og siterte en anonym kilde.

President Obama dukket uventet opp på en pressekonferanse i dag, der han avløste pressetalsmann Robert Gibbs for å bekrefte at Souter går av.

Souter annonserte sine planer i et kort notat til presidenten, der han uttrykte ønske om å tre tilbake når Høyesterett tar sommerferie i slutten av juni.

Obama-regjeringen begynner nå prosessen med å finne en erstatter.

- Jeg vil lete etter noen med et skarpt og uavhengig sinn, som har utmerket seg og som er kjent for sin integritet. Noen som forstår at lov og rett ikke bare handler om abstrakte juridiske teorier eller fotnoter, men også om hvordan lovene våre påvirker folks dagligliv, sa Obama på pressekonferansen.

Obama sier at han håper å få på plass en ny høyesterettsdommer innen Høysterett møtes igjen 1. oktober.

Han la til at han planlegger rådføre seg med medlemmer av begge partier før han lanserer sin kandidat.

Video nsps_upload_2009_5_1_23_33_5_4470.jpg

Video: President Obama overrasket pressekorpset da han uannonsert dukket opp og overtok podiet fra pressetalsmann Robert Gibbs.

Forandrer ikke de konservatives makt

Barack Obama

Barack Obama har mange jern i ilden.

Foto: SAUL LOEB / AFP

En utnevnelse av Obama - en demokrat som tidligere har rost de mest liberale medlemmene av USAs høyesterett - kommer ikke til å føre til forandring i maktbalansen mellom antallet liberale og konservative.

Men Obama kan nå utnevne en ung dommer som kan sitte i høyesterett i mange, mange tiår - lenge etter at han selv går av som USAs president, uavhengig om han får én eller to perioder i Det hvite hus.

Høyesterettsdommere blir utnevt på livstid. De er avgjørende når det gjelder konstitusjonelle saker som abort og dødsstraff, og høyesterett avgjorde også presidentvalget i 2000, da George W. Bush til slutt ble tilkjent seieren i Florida og ble president uten å vinne flertallet av stemmene i USA.

En høyesterettsutnevnelse nå vil være Demokratenes første siden president Bill Clinton nominerte Stephen Breyer i 1994. Clintons etterfølger i Det hvite hus, president George W. Bush, fikk utnevne to dommere i løpet av sine åtte år: John Roberts og Samuel Alito.

David Souter

David Souter har lyst til å hygge seg hjemme i New Hampshire.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Utnevnt av Bush senior i 1990

USAs høyesterett har ni medlemmer, og er nå ofte delt i fem konservative mot fire liberale stemmer når viktige spørsmål skal avgjøres.

Souter, som ifølge National Public Radio vil fortsette å tjene i høyesterett frem til en etterfølger er klar, ble utnevnt av republikaneren president George H.W. Bush i 1990.

Men Souter ble en langt mer liberal dommer enn Republikanerne ventet seg. Han har støttet retten til selvbestemt abort - eller «pro choice», som det heter i USA; han har støttet ideen om positiv særbehandling av minoritetsgrupper for å overvinne diskriminering; og han har ønsket en restriksjon i valg-finansieringen for å få bukt med politisk korrupsjon.

Souter har også i enkelte saker stemt for å begrense bruken av dødsstraff, og han har stemt for de grunnlovsfestede rettighetene til fanger som sitter på den amerikanske fangeleiren i Guantanamo-bukten på Cuba.

Selv om Souter ikke er blandt de eldste medlemmene av høyesterett, har han nå kommet frem til at tiden er inne til å forlate Washington.

Souter, en ungkar som er kjent for å beskytte privatlivet sitt, har nemlig aldri lagt skjul på at han foretrekker å være hjemme i New Hampshire.

Hvem kommer Obama til å velge?

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt