NRK Meny
Normal

Obama: – Vi torturerte noen folk

President Barack Obama innrømmer at amerikanske tjenestemenn torturerte personer i kjølvannet av 11. september 2001.

USAs president Barack Obama

– Vi gjorde noen ting som var i strid med våre verdier, sa USAs president Barack Obama om amerikanske tjenestemenn etter terrorangrepene 11. september 2001, men legger til at de jobbet under et ekstremt press.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

– Selv før jeg ble president, var jeg veldig klar over at vi etter 11. september gjorde ting som var galt, innrømmet Obama overfor pressekorpset i Washington.

– Vi gjorde mye som var riktig, men vi torturerte også noen folk. Vi gjorde noen ting som var i strid med våre verdier.

– Det var et enormt press

Kommentarene under en pressekonferanse i Det hvite hus fredag kommer før regjeringen er ventet å offentliggjøre en rapport fra Senatet som kommer til å gå i detalj om etterretningsagenters behandling av mistenkte terrorister.

Obama understreket fredag at etterretningspersonell hadde vært under et ekstremt press i 2001 og de påfølgende årene, skriver AFP.

– Folk visste ikke om det kunne komme flere angrep, og det var et enormt press på våre etterforskere og sikkerhetsansvarlige om å finne ut av det, forklarte Obama.

Ber folk unngå å reagere «skinnhellig»

Han ba derfor folk ikke dømme de ansvarlige for strengt.

– Det er viktig for oss å ikke opptre for skinnhellig i ettertid med tanke på jobben disse folkene hadde. Mange av dem som jobbet under det enorme presset, er ekte patrioter. Når det er sagt, gjorde vi noen ting som var feil, og det er det rapporten gjenspeiler, sa presidenten.

– Jeg håper rapporten kan minne oss om at vårt lands karakter ikke skal måles ut fra hva vi gjør når ting er lett, men hva vi gjør i vanskelige tider.

Presidenten bedyret videre at han har full tillit til CIA-sjef John Brennan, til tross for avsløringene om at byrået spionerte på komiteen i Senatet som gransket de omstridte avhørsteknikkene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt