Obama er forsiktig optimist

- Dette er gode nyheter. Men problemet er ikke helt løst før BP har fått boret avlastningsbrønner, sa president Barack Obama. Han kommenterte at BP har lykkes i å forsegle brønnen i Mexicogolfen.

Ingen lekkasje

Bildet er tatt i dag, og viser at oljelekkasjen er stanset.

Foto: HO / Afp

– Dette er ikke over, men vi har gjort fremskritt. Den endelige løsningen ligger fortsatt et stykke foran, sa presidenten

Ser slutten på marerittet

Torsdag klarte BP for første gang å stanse utslippet helt, ved hjelp av den nye oppsamlingshetten som er plassert over utslippsstedet.

Samtidig advarte selskapet om at målinger av trykket i oljebrønnen vil være avgjørende for om stengningen kan fortsette. Fredag kveld, norsk tid, har den amerikanske kystvakten gitt BP tillatelse til å fortsette testene.

Trykkmåleren viser at oljelekkasjen er slutt

Torsdag viste trykkmåleren at lekkasjen var stoppet helt.

Foto: HO / Reuters

Åpne forseglingen

Fredag sa admiral Thad Allen, som leder de amerikanske myndighetenes arbeid for å begrense oljekatastrofen i Mexicogolfen, at BP kan bli nødt til å åpne forseglingen igjen.

Det betyr ikke nødvendigvis at oljen kommer til å renne fritt ut i havet. BP vil i stedet gjenoppta forsøket på å pumpe oljen opp til skip på havoverflaten.

– I fortsettelsen må vi ikke ta forhastede avgjørelser, men basere dem på vitenskapelige fakta og tester. Det skylder vi folket i Mexicogolfen, sa president Barack Obama.

Bore nye brønner

BP har informert presidenten om at det kan bli nødvendig å åpne forseglingen, og problemet ikke er varig løst uten at det er boret avlastningsbrønner.

– Vi er likevel et skritt nærmere målet og slutten på marerittet, sa Barack Obama fredag.

Video Lokale innbyggere er glad for utslippsstopp

Lokale innbyggere er glad for de siste nyhetene om oljekatastrofen.

SISTE NYTT

Siste nytt