Obama etter budsjettmøte: – Jeg er forsiktig optimist

President Barack Obama beskriver fredagens møte med kongresslederne som konstruktivt, og sier han fortsatt har tro på at de kan forhindre budsjettkrisen i siste liten.

Barack Obama på pressebrief i Det hvite hus

President Barack Obama møtte journalister i Det hvite hus etter å ha diskutert den forestående budsjettkrisen med kongresslederne fredag.

Foto: Evan Vucci / Ap

President Obama og lederne i Senatet nærmet seg fredag en overenskomst som vil øke beskatningen av de rikeste husholdningene i landet, uten at det vil få innvirkninger for den store majoriteten av de amerikanske borgerne.

Møtet beskrives som «positivt» og «konstruktivt» av begge leirer, og Obama sier han er «forsiktig optimistisk» til at politikerne skal klare å komme fram til en avtale for å forhindre det såkalte budsjettstupet, som USA risikerer å falle utfor fra nyttår.

– Det amerikanske folk følger med på hva vi gjør her. Det er åpenbart at tålmodigheten deres allerede er i ferd med å løpe ut, sa presidenten etter møtet med kongresslederne i Det hvite hus fredag.

– Timen for å handle umiddelbart er her. Jeg er forsiktig optimistisk til at en avtale dras i land, uttalte presidenten til de fremmøtte journalistene.

Hvem er «de rike»?

Nyttårsaften vil USA nå sin maksgrense for statsgjeld - 16.400 milliarder dollar (omtrent 92.000 milliarder norske kroner). For å unngå det såkalte budsjettstupet må politikerne, før nyttår, komme frem til en avtale om massive budsjettkutt og drastiske tiltak.

Stridens kjerne handler mye om hvordan man skal definere de rike. Obama har lagt frem et forslag til en spareplan som går ut på å heve skattene til de som tjener mer enn 250.000 dollar (ca 1,4 millioner kroner), og å forlenge ordninger for arbeidsledige.

De folkevalgte republikanerne vil derimot ha en høyere skatteterskel - for dem med årslønninger som overstiger 400.000 dollar, eller godt og vel 2,2 millioner kroner.

Gjennombrudd

Det har lenge vært stillstand i den politiske hestehandelen for å unngå budsjettstupet. Utviklingen under fredagens møte markerer det største gjennombruddet på flere uker, ifølge Washington Post.

Flertallets leder i Senatet, Harry Reid (Demokratene) og minoritetsleder Mitch McConnel (Republikanerne) sa etter møtet med presidenten at de gjennom helgen vil jobbe sammen i håp om å få i stand et utkast til en budsjettstup-pakke som kan legges frem for resten av Senatet søndag ettermiddag.

– Uansett hva vi legger frem, kommer det til å være utilstrekkelig. Enkelte være mindre begeistret, andre vil like det enda dårligere. Men vi skal gjøre vårt beste for landet som nå venter på at vi skal ta en avgjørelse, sa Reid i en tale i Senatet fredag.

Obama kritiserte Senatet

Obama kom fredag med skarp kritikk mot politikerne i Washingtons manglende evne til å bli enige:

– Tatt i betraktning hvordan ting har fungert i denne byen, må vi vente og se hva som skjer, sa presidenten, og tilføyde at dersom de to senatslederne McConnell fra Republikanerne Reid fra Demokratene ikke blir enige om en avtale, vil han be begge kongresskamrene stemme over en plan som i det minste forhindrer at skattene øker for vanlige amerikanere.

– Utenfor Washington gjør folk jobben sin. De overholder frister, og de forstår ikke hvorfor deres folkevalgte ledere ikke klarer å gjøre det samme. La oss ikke overgå denne fristen, sa Obama.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt