NRK Meny
Normal

Obama endrer folks raseoppfatning

To av tre amerikanere sier at forholdet mellom rasene i landet er generelt godt. Og andelen svarte som sier dette er doblet siden juli i fjor. President Barack Obama får "skylden". I morgen har han sittet 100 dager i stolen.

Barack Obama stopper opp og hilser på folk etter en treningsøkt

Barack Obama stopper opp og hilser på folk etter en treningsøkt under julefeiringen på Hawaii i fjor.

Foto: TIM SLOAN / AFP

Det er en undersøkelse gjort for New York Times og CBS som viser endringen i folkemeningen.

Les: Hele undersøkelsen

Undersøkelsen viser at amerikanere føler annerledes i forhold til rase og raserelasjoner nå med Barack Obama i førersetet.

Les: Alder viktigere enn rase
Se video: Obama talte om rase

Oppfølgingsinterjvu med noen av de spurte viser deler av forklaringen.

Mot samme mål

- Med Obama som president virker det som folk jobber mer mot samme mål, det har hjulpet i forholdet mellom rasene, sier Jacqueline Luster, 60 år, en pensjonist fra Macedonia i staten Ohio.

- Tidligere var det mer atskilt, svarte jobbet for "svarte" mål og hvite for "hvite" mål. Obama har bidratt til av gi betegnelsen "svart" er mer positiv klang, men endringen skyldes også tiden vi lever i, sier Luster.

Lisa Fleming, 49, er hvit og stemmer på Demokratene. Hun sier at til og med i den lille byen Potomac i Illinois, hvor hun bor, han hun lagt merke til at mennesker av ulik rase er blitt snillere mer hverandre etter at Obama vant valget.

Svarte mest lojale

En hvit republikaner i Kansas City, Mary Robertson,78, sier Obamas åpenhet og toleranse har ført til at andre også er blitt mer åpne og tolerante.

Til tross for de lyse utsiktene for forholdet mellom rasene, sier halvparten av de svarte at hvite fremdeles har en bedre sjanse til å oppnå mer i det amerikanske samfunnet.

Svarte amerikanere er presidentens mest lojale støttespillere, 70 prosent av de spurte sier nasjonen styres i riktig retning, til sammenligning svarer 34 prosent av de hvite det samme.

Se optimistisk på framtiden

George Bush og Barack Obama

Barack Obama ligger godt over George W. Bush på meningsmålingene etter 100 dager som president.

Foto: Jae C. Hong / AP

Den jevne amerikaner er optimistisk for fremtiden og har tiltro til den nye presidenten. 72 prosent sier de er optimistiske for de neste fire årene.

I det store og det hele forventer amerikanere at Obama vil gjøre en stor forskjell på områder som helse, omsorg, energi og immigrasjonspolitikk. Dette er også sentrale tema i Obamas ambisiøse agenda for nasjonal politikk.

Obama markerer sin dag nr 100 i presidentstolen i morgen, 29.april. Det er ikke uvanlig at en president nyter solid støtte i befolkningen på dette stadiet, men Obamas støtte i 68 prosent av befolkningen overgår alle presidenter i senere tid. Til sammenligning hadde George W. Bush en oppslutning på 56 prosent på samme tidspunkt.

De store utfordringene

Optimismen er imidlertid ikke like tilstede i forhold til to av de største utfordringene landet står overfor: Den økonomiske krisen og USAs engasjement i Irak.

Flesteparten sier Obama har begynt å gjøre framskritt på begge disse frontene, men mange regner ikke med at verken krisen eller krigen vil være over ved presidentperiodens slutt.

Likevel får Obama ros for å ha gjort USAs bilde utad og omdømme internasjonalt bedre. 53 prosent sier de støtter USA forsøk på å etablere diplomatiske forbindelser med Iran igjen og to av tre applauderer Obamas planer om å tine opp forholdet til Kuba.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt