Obama dropper strengere smog-regler

USAs president Barack Obama dropper planer om strengere regler mot luftforurensning. Det gjør landets miljøbevegelse rasende.

USAs president Barack Obama

Obama sier at han trekker forslaget fordi han vil minske byrden av regler og usikkerhet i en tid der USA sliter med økonomien.

Foto: Evan Vucci / Ap

Obama har gitt EPA, etaten med ansvar for miljøvern, ordre om å legge et lovforslag om reduksjon av ozonforurensing på hylla, melder BBC.

Høye konsentrasjoner av ozon kan forårsake kraftig luftforurensning og smog.

John Boehner stilte tøffe krav til persident Barack Obama.

Den republikanske presidenten i Representantenes hus, John Boehner, roser Obamas avgjørelse som positiv for næringslivet.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Obama sier at han trekker forslaget fordi han vil minske byrden av regler og usikkerhet i en tid der USA sliter med økonomien.

– Nytt lavmål av Obama

Den republikanske presidenten i Representantenes hus, John Boehner, roser Obamas avgjørelse som positiv for næringslivet. Han mener likevel at den vrakede smog-reguleringen bare er toppen av isfjellet.

Amerikanske miljøvernere raser over beslutningen.

– Dette representerer et nytt lavmål av president Obama, sier Kieran Suckling, leder for Center for Biological Diversity.

– Obama-administrasjonen føyer seg etter de store forurenserne, på bekostning av å beskytte lufta vi puster inn, konstaterer Gene Karpinski fra League of Conservation Voters.

(Saken fortsetter under bildet)

Et lag med smog over Manhattan, med Verrazano-Narrows-broen i midten

Et lag med smog sees over Manhattan, New York, gjennom Verrazano-Narrows-broen.

Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

Vurderer rettslige skritt

Obama-administrasjonen forsvarer beslutningen, og hevder at den ikke er resultatet av press fra industriinteresser.

Men miljøaktivister snakker allerede om å gå til rettslige skritt for å få Obama til å snu, ifølge BBCs korrespondent i Washington snakker

Det hvite hus sier at en ny smog-standard vil bli utstedt i 2013, etter at det har kommet mer forskning på feltet.

Koster minst 486 mrd.

EPA har beregnet at nye smog-regler vil koste opp mot 90 milliarder dollar per år, nesten 486 milliarder kroner. Motstandere av mer regulering hevder det ville ha kostet langt mer.

Reglene, hvis de hadde blitt innført, kunne ha redusert helsekostnadene i USA med så mye som 100 milliarder dollar, ifølge EPA. De kunne også ha hjulpet til med å forhindre så mange som 12.000 for tidlige dødsfall.

SISTE NYTT

Siste nytt