NRK Meny
Normal

Obama blir formell kandidat

I natt blir det slutt på å kalle Barack Obama Demokratenes «antatte» presidentkandidat.

Barack Obama

Barack Obama tar seg tid til å flørte med kameraene.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

Klokken 23.45 norsk tid, 15.45 lokal tid i Denver, vil Nancy Pelosi lede oppropet som vil konkludere med at Obama formelt er partiets kandidat til å bli USAs 44. president.

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi tror oppropet vil gå glatt.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

- Det vil gå glatt

Pelosi sa i morgentimene at hun forventet at oppropet ville «gå glatt», men Obama kommer ikke til å være den eneste som blir nominert i oppropet.

Hans argeste rival i nominasjonskampen, Hillary Clinton, vil også bli nominert. Omtrent halvparten av de 1640 delegatene hun vant i primærvalgene sa i målinger foran landsmøtet at de hadde til hensikt å stemme på henne.

Den siste tiden har det vært intense forhandlinger mellom Obama- og Clinton-leirene om å kutte oppropet og la Obama bli landsmøtets enstemmige presidentkandidat.

Chelsea Clinton

Regner man med Chelsea, Bill og Hillarys datter, har det vært tre Clinton-er på scenen på to dager.

Foto: Jae C. Hong / AP

To dager, to Clinton

Men den formelle nominasjonen av Obama vil ikke bety slutten på det demokratiske dramaet. For noen timere senere er det tidligere president Bill Clintons tur til å innta podiet, som den andre høyprofilerte Clinton som tar dirigentstaven på like mange dager.

Medarbeidere for både Clinton og Obama bekreftet i går at Clinton ikke har latt Obama lese gjennom utkast til talen han skal holde. Obama har sagt at Clinton selvsagt har frie tøyler når det gjelder hva han vil holde tale om, men han er bare gitt ti minutters taletid - selv om dette lett kan endres.

Ifølge Clintons medarbeidere trenger ikke Obama bekymre seg særlig - og det er det vel heller ingen som virkelig tror han gjør - for Clintons tale skal være en følelsladet appell om at partiet skal samle seg og en kritikk av det han vil kalle «økonomiske og utenrikspolitiske katastrofer» av Bush-administrasjonen.

«Den sakte marsjen» endelig over

Etter Clintons tale vil scenen ryddes for det som skal være kveldens hovedtaler, mannen som er Obamas visepresidentkandidat: Joe Biden.

Obama, som har turnert i vippestatene Wisconsin, Iowa, Missouri og Montana denne uken - i en sakte mars mot Denver - ankommer Pepsi-senteret utpå kvelden, og vil trolig entre scenen mot slutten av Bidens tale.

Er du våken når dette skjer, sent i natt eller tidlig i morgen, vil du høre amerikanske demokraters svar på Bislett-brølet. Og du kan følge sendingene i NRKs Nett-TV: Demokratenes landsmøte direkte

Men det er først i morgen natt Obama selv skal tale, når landsmøtet flyttes ut av Pepsi-senteret til Invesco Field for å få plass til enda noen tusen tilhengere. Også den talen kan du følge på våre nettsider.

På fredag, etter at landsmøtet er over, kommer Obama og Biden til å reise tre dager sammen i buss i Pennsylvania, Ohio og Michigan, tre stater der Obama tapte for Hillary Clinton i primærvalgene - stater der kampen mot Republikanernes John McCain vil være knallhard.

NRKs spesialmagasin om USA-valget

Barack Obama ser Bill Clinton på TV

Barack Obama fulgte landsmøtet på TV i går.

Foto: Alex Brandon / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt