Obama besøkte tornadoofre i Alabama

President Barack Obama og kona Michelle besøkte flere av tornadoofrene under sitt besøk i den hardest ramma staten Alabama fredag.

Barack Obama og familien landet fredag i Tuscaloosa i Alabama, episenteret for en av de verste tornadokatastrofene i USAs historie.

Alabama er hardest ramma av statene som ble truffet av tornadoer denne uka. Til sammen åtte stater er berørt av katastrofen.

Antall døde etter tornadoene har kommet opp i 318 personer, 210 av dem har omkommet i Alabama. Det er også meldt om tosifra dødstall i Tennessee, Arkansas, Geogia, Virginia og Louisiana.

I universitetsbyen Tuscaloosa i Alabama er 36 personer bekrefta omkommet og 600 meldt såret. I denne byen, som har 83.000 innbygger, finner man også de største ødeleggelsene. 25 omkomne er funnet i byen Rainwille i samme stat. I tillegg er det mange det ennå ikke er gjort rede for.

Flere hundre personer har blitt hjemløse etter tornadoene, og mange leter nå etter sine eiendeler i områdene der husene deres en gang lå. Mange veier er også totalt ødelagte, og om lag en million beboere er uten strøm.

Lærer av Bushs feil

På vei inn mot flyplassen i Tuscaloosa fløy Obamas «Air Force One» en runde over det ødelagte byen slik at presidentfamilien med egne øyne fikk se de store ødeleggelsene tornadoene har etterlatt seg, ifølge The Guardian.

Tornadoene de siste dagene er den verste naturkatastrofen i USA siden orkanen Katarina i 2005. Obamas forgjenger George W. Bush ble den gang sterkt kritisert for håndteringa av orkanen. Obama vil ikke gjøre samme fei, og er derfor opptatt av å vise at han ikke tar lett på katastrofen.

– Vi skal sørge for at dere ikke blir glemt, sa han til Sky News, og la til at amerikanske myndigheter vil gjøre alt de kan for å hjelpe de berørte statene.

Gir økonomisk støtte

Obama lover at de føderale myndighetene vil bidra med økonomisk støtte til gjenoppbygninga av den ødelagte byen. Han har signert en katastrofeerklæring for Alabama, som gjør personer og bedrifter som er ramma av stormene i stand til å søke bistand.

Ifølge CNN besøkte Obama flere av familiene som er ramma av tornadoene i Tuscaloosa. Etter besøket uttalte en tydelig bevega Obama at han aldri før har sett slike ødeleggelser.

VIDEO:

Video Obama møtte tornado-ofre

Obama møtte tornado-ofre

Vil koste flere milliarder

Gjenoppbygginga av de ødelagte områdene kan komme til å koste flere milliarder dollar, og selv med økonomisk hjelp fra de føderale myndighetene, vil det bli vanskelig for de berørte statene å reise seg igjen.

Ifølge The Guardian er næringslivet i de hardest ramma statene sterkt berørt. I Alabama har kyllingindustrien blitt kraftig redusert på grunn av ødeleggelsene. 200 kyllingfabrikker med til sammen fire millioner kyllinger skal være ødelagt i staten, som er USAs tredje største kyllingprodusent.

Også flere andre fabrikker har blitt totalskadd de siste dagene.

Det er ikke uvanlig at tornadoer rammer sørstatene og Midtvesten i USA, men ødeleggelsene er sjelden så omfattende som etter stormene de siste dagene. Stormene har blitt sammenlikna med det store utbruddet av tornadoer i april 1974. Da ble 148 tornadoer rapportert i 13 stater, og til sammen 330 personer omkom.

Til sammen 21 delstater mellom Mississippi-elva og atlanterhavskysten er berørt av denne ukas tornadoer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt