NRK Meny
Normal

Obamas personlige besøk i Buchenwald

- Dette stedet har ikke mistet noe av sin grusomhet etter som tiden er gått, sa USAs president Barack Obama på besøk i Buchenwald i ettermiddag.

Obama besøker Buchenwald

USAs president Barack Obama besøker nazistenes konsentrasjonsleir Buchenwald sammen med den tyske forbundskansler Angela Merkel og Holocaust-overleverne Elie Wiesel (til høyre) og Bertram Herz.

Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

- Jeg vil ikke glemme hva jeg har sett her i dag, sa Obama.

President Barack Obama besøkte nazistenes konsentrasjonsleir Buchenwald i Tyskland, og møtteoverlevende som føler seg i slekt med ham.

USAs president Barack Obama trår på samme grunn som hans grandonkel Charles Payne gjorde det en aprildag i 1945.

Den 84 år gamle slektningen var en av de amerikanske soldatene i det 89ende infanteridivisjonen som gikk inn Ohrdruf tvangsarbeidsleir, en del av Buchenwald.

Barack Obama og Elie Wiesel

Elie Wiesel så faren dø i Buchenwald under den annen verdenskrig. I dag ledsaget han USAs president på besøk i konsentrasjonsleiren.

Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP
USAs president Barack Obama og hans tyske kollega Angela Merkel

USAs president Barack Obama og hans tyske kollega Angela Merkel idet de forlater leiren.

Foto: INA FASSBENDER / AP

Payne var selv ikke med på besøket i Buchenwald i dag, men han skal overvære morgendagens seremoni i Normandie, Frankrike, på 65 årsdagen for D-dagen, sammen med grandnevøen.

Under besøket i konsentrasjonsleiren ble presidenten ledsaget av vertskapet, forbundskansler Angela Merkel og holocaust-overleverne Bertram Herz og Elie Wiesel.

Wiesel, fredsaktvist og Nobels fredsprisvinner, var rørt da han fortalte om hvordan det var å se faren dø i Buchenwald, hvor de begge var fanger. Han benyttet anledningen under dagens besøk til å besøke farens grav.

Rundt 56.000 mennesker mistet livet i Buchenwald.

Øyenvitner til grusomhetene

- Overlevende fra Buchenwald ser på Obama som familie, han er som et barnebarn for dem, sier direktør ved Buchenwald krigsminnesmerke, Volger Knigge til CNN.

- Obama er i slekt med en av de modige mennene som kom hit og så nazistenes grusomheter med egne øyne. Soldatene hadde kun vage forestillinger om hvordan konsentrasjonsleire så ut, da de kom hit møtte de mennesker så svake at de ikke klarte å overleve til tross for at de ble befridd, sier Knigge.

Historikere antar at blant de 20.000 fangene som ble befridd av amerikanske styrker, døde 1000 kort tid etter på grunn av utmattelse og år med sulting.

Grepet av historien

Zeev Factor er en av de tidligere fangene fra Buchenwalds som så frem til besøket av Obama. Han husker godt den dagen de amerikanske styrkene rykket inn og befridde dem.

- Vi kunne ikke engang vise glede i det øyeblikket amerikanerne kom, vi hadde jo ventet på det øyeblikket så lenge, sier Factor.

Presidenten selv var tydelig beveget da han tidligere i dag snakket om grandonkelens rolle under den annen verdenskrig.

- Det var et minne som var som brent inn i ham for veldig lang tid, sa Obama.

- Min grandonkel Charles "Charlie" Payne hadde vanskeligheter med å tilpasse seg det sivile livet. Han var i sjokk en periode på grunn av det han så i leiren som ung soldat, sa Obama og la til at han selv som liten gutt lærte mye om grandonkelen, bestemorens brors liv.

- Jeg vil reflektere rundt denne vanskelige historien, den er en vekker for hvilke forferdeligheter som kan skje når mennesker er i konflikt og skyver til side vanlig menneskelighet, sier Obama.

Obama

Barack Obama legger ned en rose foran inngangsporten til Buchenwald under sitt beøk i ettermidag.

Foto: Oliver Multhaup / AP

Oppfordring til Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Foto: ATTA KENARE / AFP

Tidligere i dag sa Obama at han synes Irans leder Mahmoud Ahmadinejad bør ta seg en tur til konsentrasjonsleiren Buchenwald.

Ahmadinejad har flere ganger sagt at han ikke tror at seks millioner jøder ble utryddet under annen verdenskrig. Han er også en klar motstander av staten Israel, som han mener burde vært opprettet i Europa, ikke Midtøsten.

Under sitt besøk i Tyskland i dag sa Obama at han er klar for seriøse samtaler med Iran, men han ga også klar beskjed om at han har lite til overs for holocaustbenektere.

– Han burde komme på besøk selv. Jeg har ingen tålmodighet med personer som fornekter historien. Og historien om holocaust er ikke spekulativ, sa Obama i et intervju med TV-kanalen NBC like før han skulle besøkte Buchenwald.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt