Obama ber om milliarder til zika-bekjempelse

​Det hvite hus vil be Kongressen om drøyt 15 milliarder kroner til bekjempelse av det myggbårne zikaviruset som sprer seg raskt på det amerikanske kontinentet.

Barack Obama.

– IKKE FÅ PANIKK: Det sier USAs president Barack Obama, som nå ber Kongressen om penger for å bekjempe zikaviruset i USA.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

1,8 millarder dollar skal gå til bekjempelse av zikaviruset.

Målet er at pengene skal finansiere utvidet kontroll, få fortgang i jobben med å utvikle en vaksine mot viruset, styrke mulighetene til diagnostisering og hjelpe zikarammede land i kampen for å bremse smitten, uttaler Det hvite hus.

Fire millioner kan bli smittet

Verdens helseorganisasjon (WHO) har anslått at så mange som fire millioner mennesker kan bli smittet av zikaviruset i løpet av det neste året. I USA er det registrert 50 tilfeller av viruset siden desember.

Zikaviruset

SPRES VIA MYGG: Zikaviruset blir i hovedsak spredd via myggen Aedes aegypti.

Foto: Marvin RECINOS / Afp

– Den gode nyheten er at dette ikke er som ebola. Folk dør ikke av zika. Mange mennesker som smittes, vet ikke engang at de har det. Vi må ikke få panikk rundt dette, sier USAs president Barack Obama i et intervju med CBS News.

Amerikanere redde for viruset

41 prosent av amerikanere som kjenner til zikaviruset sier det er liten sjanse for at de vil reise til Latin-Amerika og Karibia det neste året, viser en undersøkelse utført for Reuters. Fly- og cruiseselskaper melder om nedgang i antall bestillinger.

Så langt er tre personer bekreftet døde etter å ha blitt smittet med zika, melder AFP. De skal ha utviklet den sjeldne nervesykdommen Guillain-Barre. Sykdommen medfører lammelser, og i noen tilfeller pustebesvær. I Norge rammes 50-100 mennesker årlig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt