– Al-Assad står i veien for det syriske folkets framtid

USAs president Barack Obama ber Syrias omstridte leder Bashar al-Assad om å gå av: – Syrias fremtid må bestemmes av folket, men president Bashar al-Assad står i deres vei.

USA, Frankrike og Tyskland krever at Assad går av.

USA, Frankrike og Tyskland krever at Assad går av.

Foto: JASON REED / Reuters

Det var ventet at president Obama ville komme med en uttalelse der han ber om at Syrias president Bashar al-Assad fratrer makten i landet, ifølge New York Times.

Torsdag ettermiddag norsk tid ble uttalelsen lagt ut i sin helhet på hjemmesiden til Det hvite hus.

– Skammelige angrep

«I dag ba president Obama om at Syrias president Bashar al-Assad går av, og det ble samtidig iverksatt de sterkeste øknomiske sanksjonene mot regimet i landet så langt», heter det i innledningen til uttalelsen.

Obama sier videre at folket i Syria har vist mot ved å svare på regimets brutalitet med fredelige demonstrasjoner, «dag etter dag, uke etter uke».

– Den syriske regjering har reagert med vedvarende angrep. Jeg fordømmer denne brutaliteten på det sterkeste, inkludert de skammelige angrepene på sivile i byer som Hama og Deir al Zour, og arrestasjonene av opposisjonelle som har blitt nektet rettferdighet og har blitt utsatt for tortur i regimets hender, sier Obama i uttalelsen.

Norge er enig

Norge slutter seg til kravet fra USA og EU om at Syrias president Bashar al-Assad må gå av.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at presidenten har mistet sin legitimitet gjennom vedvarende bruk av makt mot sitt eget folk.

– Han har gjentatte ganger avvist internasjonale oppfordringer om å besinne seg. Kravet om at han må gå av er en tydeliggjøring av en holdning som har bygd seg opp, sier Støre til NTB.

Han diskuterte situasjonen i Syria med utenriksminister Hillary Clinton da han var i Washington forrige uke og er dermed godt kjent med tenkningen på amerikansk side.

Første gang

Tidligere har EU gjort det kjent at de blant annet vil gi al-Assad reisebegrensninger.

Torsdag har Frankrike og Tyskland i en samlet uttalelse gjort det klart at de støtter ytterligere sanksjoner fra EU for å få en slutt på volden i Syria.

«Vi mener al-Assad nå bør fratre makten slik Syrias folk ønsker. Dette vil være i beste interesse for landet og syrias folk.»

Det er også den første gangen USAs president ber om at den omstridte statslederen går av.

Kravet om Assads avgang kommer etter det syriske regimets voldelige forsøk på å stoppe urolighetene i landet.

Bashar al-Assad

Rundt 2.000 mennesker har altså blitt drept under den syriske lederen og sikkerhetsstyrkenes forsøk på å knuse opprøret siden mars.

Foto: Benoit Tessir / Reuters/Scanpix

Sikkerhetsrådet samlet

Tidligere torsdag ble kjent at FN mener de kan bevise at det har blitt begått lovbrudd mot menneskeheten i Syria. I en ny rapport hevdes det blant annet at skadde personer skal ha blitt drept etter å ha blitt låst inne på kjølerommet i et likhus - mens de ennå var i live.

Torsdag kveld norsk tid var FNs sikkerhetsråd samlet for å diskutere situasjonen i Syria. Ifølge en FN-funksjonær skal syriske sikkerhetsstyrker har henrettet 26 menn med bind for øynene. I tillegg fryktes det at en 13-åring ble drept i myndighetenes varetekt.

FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay og nødhjelpskoordinator Valerie Amos orienterte Sikkerhetsrådet om utviklingen i landet.

– Regjeringsstyrker i Syria kan ha begått lovbrudd mot menneskeheten i form av gjentatte henrettelser, tortur av av fanger og målrettede angrep mot barn i et forsøk på å slå ned på opposisjonens demonstrasjoner, sa en gruppe med talspersoner for FN torsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Rundt 2.000 drepte

Rundt 2.000 mennesker har altså blitt drept under de syriske sikkerhetsstyrkenes forsøk på å knuse opprøret siden mars.

Onsdag skal minst 700 politifolk og soldater ha deltatt i en aksjon i Ramel-nabolaget i havnebyen Latakia, der hundrevis av boliger ble gjennomsøkt.

Til sammen ble nærmere 20 mennesker drept i sammenstøtene onsdag og natt til torsdag, melder syriske aktivister ifølge BBC.

«Det er opp til det syriske folk å velge sine ledere, og vi har fulgt deres ønske om å ikke blande oss inn i kampen. Vi vil derimot støtte deres krav til demokrati, og med den støtten krever vi al-Assads avgang. Sammen med andre internasjonale aktører vil vi presse den syriske lederen fra makten,» heter det i uttalelsen fra Det hvite hus.

I tillegg til oppfordringen har Obama fryst alle syriske verdier i USA og innført en rekke sanksjoner mot det syriske regimet.

Salg av amerikanske tjenester i Syria blir forbudt, og myndighetene i USA har også innført boikott av syrisk petroleum og petroleumsprodukter.

SISTE NYTT

Siste nytt