– Vi er forberedt på å slå til når vi måtte velge det

USAs president Barack Obama sier lørdag kveld, norsk tid, at han vil be Kongressen om råd når det kommer til en militæraksjon i Syria. Han påpeker likevel at landet er klar for å gå til angrep.

Barack Obama sier at han vil be Kongressen om råd når det kommer til en militæraksjon i Syria. Se hele lørdagens kunngjøring fra USAs president her.

VIDEO: Se hele Obamas Syria-kunngjøring fra Det hvite hus.

Presidenten kom med sin uttalelse etter flere dager med usikkerhet omkring hva amerikanerne ønsker å gjøre i Syria.

Lørdag var Obama svært klar i sin tale, men forteller at han trenger å ha Kongressen på sin side.

– Jeg er forberedt på å sende ut den ordren

Amerikanerne mener å ha bevis for at 1.423 mennesker ble drept i et kjemisk angrep utenfor Damaskus for halvannen uke siden og har gjort det klart at de holder Assad-regimet ansvarlig.

LES: USA: – Det er utvilsomt blitt brukt kjemiske våpen mot sivile i Syria
LES OGSÅ: Vil gå utenom FN og straffe Assad

– Dette er et angrep på menneskelig verdighet, og det at slike våpen er brukt er med på å håne det verdensomspennende forbudet som er nedlagt mot slike våpen, sa Obama fra Det hvite hus lørdag.

Han understreket at USA «bør ta militær aksjon mot syriske mål», men påpeker at et slikt angrep vil være «mot begrensede mål i et begrenset område».

– Vi har militære i regionen, og er forberedt på å slå til når vi måtte velge det. Det kan skje i morgen, neste uke eller om en måned. Jeg er forberedt på å sende ut den ordren, sa Obama.

«Komfortabel uten FN i ryggen»

Planene om et mulig felles angrep på syriske mål har splittet verdenssamfunnet, og sikkerhetsrådet i FN har så langt ikke klart å enes om en felles framdrift for hva som må gjøres med situasjonen i Syria.

Obama sa lørdag at han er «komfortabel med å gå framover uten FN i ryggen», men påpekte at han ser verdien av å ha sitt eget land med seg, og at det er «viktig for demokratiet ha en debatt».

Han vil derfor orientere- og rådføre seg med Kongressen i løpet av helgen.

LES OGSÅ: Den nølende ensomme krigeren

Kongressen orienteres

Kongressens to kamre, Senatet og Representantens hus, skal orienteres om situasjonen henholdsvis lørdag og søndag.

Brifingen som representantene får søndag klokka 20, inneholder hemmeligstemplet informasjon, opplyser lederen for huset, John Boehner.

USAs utenriksminister John Kerry og forsvarsminister Chuck Hagel skal diskutere situasjonen i Syria med senatorer fra begge partier i telefonkonferanser lørdag.

Telefonkonferansene med demokratenes og republikanernes partigrupper i Senatet er del av administrasjonens konsultasjoner om Assad-regimets bruk av kjemiske våpen i Syria 21. august, sier en tjenestemann i Det hvite hus.

Flere andre sentrale topptjenestemenn skal delta i telefonmøtene lørdag, blant dem den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Susan Rice.

SISTE NYTT

Siste nytt

Savnet indonesisk ubåt: Har oppdaget «objekt med sterk magnetisk styrke»

Den indonesiske marinen har oppdaget «et objekt med sterk magnetisk styrke» på 50–100 meters dybde. Håpet er at det er den savnede ubåten.