NRK Meny
Normal

Obama om politidrap: – Hjerteskjærende

Dødsfallet til tenåringen som ble skutt og drept av en politimann i Missouri, har skapt voldsomme reakasjoner. Nå har president Barack Obama involvert seg i saken.

Michael Brown (18) skutt og drept

Blomster og ballonger på stedet der 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept lørdag. Hendelsen har skapt sterke reaksjoner i byen Ferguson i Missouri.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

USA-OBAMA/ U.S. President Barack Obama makes a statement about Iraq at the White House in Washington

USAs president Barack Obama ber demonstrantene om å dempe seg.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Det var lørdag at 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept av en politimann i byen Ferguson i St. Louis, Missouri. Skuddet som drepte Brown ble avfyrt etter at det oppstod en krangel over et skytevåpen, men omstendighetene rundt hendelsen er foreløpig høyst uklare.

Ifølge politiet skal man ha bedt Brown og en annen mann forlate gaten der skyteepisoden skjedde. Øyenvitner skal ifølge nyhetsbyrået AP ha sagt at 18-åringen holdt hendene over hodet da politimannen løsnet flere skudd.

Hendelsen har vakt sterke reaksjoner i deler av St. Louis, og i flere dager har store menneskemengder trukket til gatene for å demonstrere. Mest opphetet ble det etter en minnemarkering for Brown søndag, da butikker ble rundstjålet og bygninger satt i brann.

Flere av demonstrantene har også løftet hendene, for å markere at de mener Brown ble et uskyldig offer for rasistisk motivert politivold. Ferguson har bare 21.000 innbyggere, to tredeler er afroamerikanere.

Obama: – Hjerteskjærende

Tirsdag kommenterte USAs president Barack Obama hendelsen, som har fått mange til å tenke på saken der den ubevæpnede tenåringen Trayvon Martin ble skutt og drept av en frivillig sikkerhetsvakt.

– Dødsfallet til Michael Brown er hjerteskjærende, og Michelle og jeg sender våre dypeste kondolanser til hans familie i denne svært vanskelige tiden, sa presidenten i en uttalelse fra sitt feriested Martha's Vineyard.

Obama ber samtidig folk om å minnes Brown gjennom omtanke og forståelse. Presidenten oppfordrer også alle i Ferguson om å trøste hverandre på en måte som «leger, ikke skader».

Tidligere denne uken holdt Browns foreldre en pressekonferanse, der de ba om rettferdighet for sønnen. Samtidig ba foreldrene om at dem som står bak demonstrasjonene roer seg.

– Jeg ber om at vi alle kommer sammen og gjør dette på en riktig måte. Uten vold, sa Michael Brown senior på en pressekonferanse.

Laster Twitter-innhold

Artikkelen fortsetter under videoen.

Lesley McSpadden, moren til Michael Brown som ble skutt og drept av politiet, snakker på en pressekonferanse. Moren oppfordrer demonstrantene til å roe seg.

Foreldrene til Michael Brown, Lesley McSpadden og Michael Brown senior, holder pressekonferanse om sønnens dødsfall.

Flyforbudssone

I sin uttalelse sier Obama også at den amerikanske justisministeren Eric Holder har bedt Justisdepartementet etterforske hendelsen. Dette kommer i tillegg til politiet i St. Louis' og FBIs etterforskning.

Politiet i St. Louis hadde i utgangspunktet tenkt å frigjøre navnet på politimannen som skjøt, men flere drapstrusler satt en stopper for denne prosessen. Dette har ført til ytterligere kritikk mot politisjefen i Ferguson, Tom Jackson, som borgerrettighetsorganisasjoner mener legger lokk på omstendighetene rundt hendelsen.

Politimannen som skjøt er tatt ut av operativ tjeneste. Han skal ha vært på en rutinemessig patrulje da de dødelige skuddene mot Brown ble løsnet. Opptøyene i Ferguson har pågått i flere dager, men skal ha avtatt noe etter helgen. Likevel blusset de opp igjen mandag kveld, lokal tid, da politimenn i sikkerhetsutstyr avfyrte tåregass for å få kontroll på demonstrantene.

Samtidig innføres det nå en flyforbudssone under 3000 fot over Ferguson, slik at politiets helikoptre lettere kan bidra i arbeidet med å overvåke i opptøyene.

Det har pågått opptøyer og demonstrasjoner i flere bydeler i St. Louis i Missouri, etter at en afroamerikansk tenåring ble skutt og drept lørdag.

Demonstrasjonene mot politiet i Ferguson har pågått i flere dager. Disse opptakene er filmet tidligere denne uken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt