Hopp til innhold

- Store land kan ikke enkelt utnytte de små

Det sa den amerikanske presidenten Barack Obama i sin avsluttende tale i Brussel, og forsøkte å avvise enhver antydning til selvmotsigelse i uttalelsen.

Belgium EU Obama Barack Obama

President Obama sa farvel til Brussel i kveld. I talen sin forsvarte han USA mot Russlands beskyldninger om dobbeltmoral.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Under toppmøtet mellom USA og EU i Brussel i kveld forsøkte den amerikanske presidenten å forklare at Natos invasjon av Kosovo, og USAs invasjon av Irak og Afghanistan ikke kan sammenlignes med Russlands annektering av Krim.

– USA annekterte ikke disse landene, poengterte presidenten, og fortsatte argumentasjonen med at det i Kosovo tross alt var mange mennesker drept før Nato grep inn.

Obama fortalte at verdens borgere ikke kan vende det andre kinnet til når borgere blir frarøvet frihet, men at det alltid vil være røster som taler imot dette. Han ønsket imidlertid kritikk velkommen, og minnet om at vi alle kun er mennesker.

– I en verden med globale utfordringer må alle bære sine byrder, men vi må opprettholde internasjonale, universelle normer.

Internasjonale normer som frihet, demokrati og menneskeverd er ifølge presidenten de 'riktige sannheter'. Nå bryter Russland disse normene, hevder han.

– I det 21. århundre kan man ikke dra opp på ny territorielle grenser ved bruk av makt, sa presidenten som reiser videre til Roma i kveld for å møte pave Francis.

Tror ikke på en militær løsning

USA handler ut fra egeninteresse, innrømmer presidenten. Han avviser at et svakere Russland er i landets interesse.

– USA vil ha et sterkt og ansvarsfullt Russland, ikke et svakt Russland, sa han.

Obama forklarte at han ikke tror vi ser starten på en ny kald krig.

– Det er absurd å påstå at USA samarbeider med fascister innad i Ukraina, sa presidenten, og talte til ungdommen om at de velger selv hvordan de vil at historien skal utvikle seg.

Under toppmøtet i Brussel i dag kom det frem at Russland kan vente ytterligere sanksjoner fra USA og Europa dersom situasjonen intensiveres.

Danmark sender seks fly for å patruljere

Danmark sender seks fly for å patruljere uftrommet over de tre baltiske landene som føler seg truet av Russland. Norske myndigheter er ennå ikke spurt om å bidra.

– Vi har ikke fått noen tilsvarende forespørsel, sier seniorrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet til NTB.

Hun ville onsdag kveld verken kommentere om norske bidrag til NATOs tilstedeværelse i Baltikum står på regjeringens dagsorden eller om det er ventet en forespørsel om å bidra til å styrke NATO i området.

Etter det dansk TV 2 erfarer, kommer danske myndigheter til å sende seks F-16-fly for å patruljere luftrommet over Estland, Litauen og Latvia. Myndighetene i de tre landene føler seg truet av Russlands aggresjon i området etter russernes inntog på Krim, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

NATO har siden 2004 fløyet patruljer i luftrommet over de tre NATO-landene, som ikke selv har avanserte nok fly til oppgaven. Det danske bidraget er trolig en opptrapping av den eksisterende tilstedeværelsen.

Det er for tiden USA som har ansvaret for patruljeringen. I starten av mars sendte amerikanerne seks F-15-fly til området for å forsterke styrken.

Ifølge TV-kanalen skal fire av de seks danske flyene være i aktiv tjeneste, mens de to resterende skal holdes i reserve.