Obama avviser alle fremstøt, men åpner for en løsning

USAs president Barack Obama nekter å forhandle med det Republikanske flertallet i Representantenes hus før gjeldstaket heves, men åpner samtidig for en løsning.

Barack Obama

Barack Obama står fortsatt steilt på at det amerikanske gjeldstaket må heves før neste torsdag.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Obama nekter for at budsjettet skal tas som et gissel av det Republikanske flertallet i Representantenes hus i et forsøk på en omkamp om helsereformen som allerede er iverksatt, samtidig sa han at han er villig til å forhandle om alt.

– Hvis fornuftige republikanere ønsker å prate om disse tingene så er jeg klar til å ta turen til opp til Kongressen og forsøke å finne en løsning, fortalte Obama reporterne i salen.

– Men jeg kommer ikke til å gjøre dette før de ekstreme delene av partiet slutter å presse John Boehner med å true økonomien vår. Vi kan ikke la utpressing være en del av vårt demokrati.

Noe Boehner reagerte kraftig på.

– Det presidenten ønsker er en betingelsesløs kapitulasjon, men det er uaktuelt for oss å gå med på å heve gjeldstaket før vi diskuterer hvorfor USA stadig må låne mer penger, svarte Boehner pressen etter Obamas pressekonferanse.

Permitteringer

En rekke offentlige institusjoner holder stengt og flere hundre tusen offentlig ansatte er permittert på grunn av budsjettkrisen, som har oppstått fordi en liten gruppe konservative republikanere nekter å stemme over budsjettet.

Representantenes mål er å tvinge fram en utsettelse av Obamas helsereform.

Obama ber nå republikanerne i Representantenes hus tillate en avstemning om budsjettet, som allerede er vedtatt av Senatet.

– La oss få en slutt på dette. Det er nok republikanere og demokrater i Huset til å få vedtatt budsjettet og gjenåpnet offentlig sektor, sa Obama.

Mulig løsning

Obama krever også at Republikanerne må stemme for å heve USAs gjeldstak slik at landet blir i stand til å låne mer. Fristen for dette utløper 17. oktober.

Hvis gjeldstaket ikke blir hevet innen fristen, vil det få «dramatisk verre» konsekvenser enn stengingen av offentlige kontorer, advarer presidenten.

Gjeldstaket er i dag på 1.670 milliarder dollar. Når taket nås, vil landet ifølge finansdepartementet ikke lenger være i stand til å låne mer penger for å dekke inn det enorme budsjettunderskuddet.

Ifølge Obama er det pinlig for USA at landets kredittverdighet er blitt en brikke i det politiske spillet i Washington.

– Vi kan ikke la utpressing bli rutine i demokratiet vårt. Demokrati fungerer ikke på den måten, advarer han.

Samtidig åpnet han for en kortvarig heving av gjeldstaket, et forslag til løsning som kan føre til en oppmykning av den fastlåste situasjonen.


Dermed er det en mulighet for at Obama setter seg ned og forhandler med sine meningsmotstandere som så mange av hans forgjengere før han har gjort.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt