Obama åpner for at fem millioner papirløse får bli

USAs president Barack Obama vil med sin nye immigrasjonsreform sørge for at minst fem millioner papirløse immigranter får bli i landet.

Immigranter protesterer i USA

Medlemmer av gårdbrukernes fagforening arrangerte en høsttakkefest utenfor Det hvite hus da nyheten ble kjent.

Foto: Evan Vucci / Ap

Presidenten møtte i natt norsk tid lederen for fagforeningen for landbruksarbeidere i Det hvite hus.

Mens Arturo Rodriguez var inne i møte hos presidenten, arrangerte medlemmene en høsttakkefest i gatene foran presidentboligen.

– Vi er glade for i dag å kunne si at presidenten har lovet at minst 250.000 gårdsarbeidere vil unngå deportasjon som følge av hans vedtak, sa Rodriguez i en uttalelse.

Rodriguez sier Obama vil gjøre sitt ytterste for å sørge for at alle gårdsarbeidere som oppfyller kravene får bli værende i landet.

En bombe

Torsdag er det ventet at Obama vil presentere den fullstendige planen som vil omfatte så mange som 5 millioner immigranter.

Obama har lansert planen uten å ta veien om Kongressen, noe som har ført til opphisset stemning hos flere republikanere.

I videoen under snakker Obama om planen som legges fram natt til fredag norsk tid.

It's time to fix our broken immigration system. Tomorrow night, President Obama will address the nation on new...

Publisert av The Obama White House Onsdag 19. november 2014

Representanten Paul Ryan som trolig er en aktuell kandidat til presidentvalget i 2016, kaller planen en sabotasjebombe.

Speakeren i Representantenes hus John Boehner ga Obama økenavnet «Erobreren» for å handlet på egen hånd uten å involvere opposusjonen.

Demokrat-motstand

Avgjørelsen fører også til bekymring innad i Demokratenes rekker.

Flere senatorer, hovedsakelig fra konservative delstater, er uenige i Obamas unilaterale plan, og sier de hadde foretrukket om Kongressen fikk ta del i behandlingen av forslaget.

Ingen Demokrater har gått så langt som å si at de vil gå mot presidenten,.

– Jeg hadde håpet han ikke ville gjøre det, sier Vest Virginia-senator Joe Manchin.

– Jeg synes vi burde jobbe sammen gjennom denne prosessen og finne en felles vei for å få gjennomført noe.

Kan bli stående alene

I januar tar republikanerne over kontrollen i Senatet etter at de fikk flertall i mellomvalget nå i høst. Republikanerne har vært samstemte i sin fordømmelse av Obamas planer om å gi amnesti til så mange som 5 millioner papirløse.

De forsøker nå å finne måter å stanse forslaget på. Dersom motviljen blir større også blant Demokratiske representanter, vil Obama stå i en situasjon hvor han møter bilateral motstand mot reformen.

Det vil i såfall føre til at presidenten står enda mer alene og kan gi ham problemer med å få gjennomført resten av planene han har på agendaen i den tiden som er igjen av presidentperioden hans.

– Det vil være enkelte Demokrater som vil slutte seg til vår kamp for å begrense bruken av den utøvende makten, sier senator i Sør-Carolina Lindsey Graham..

Den moderate republikanske senatoren Susan Collins fra Maine mener Obama har gjort en stor tabbe både fra et politisk og en konstitusjonelt ståsted.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt