Obama åpner for å kritisere Trump

Kan bryte en lang tradisjon og uttale seg om påtroppende president Donald Trump «dersom amerikanske verdier blir truet».

Donald Trump og Barack Obama tar hverandre i hendene i Det hvite hus

Donald Trump og Obama møtte hverandre i Det hvite hus etter at Donald Trump vant valget. Obama har holdt en åpen tone til den demokratisk valgte presidenten, tross hans tøffere tone i forkant av valget.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Tradisjonelt unngår avgåtte presidenter å kommentere sine etterfølgerne på grunn av en uskreven regel om ikke å bidra til politisk munnhuggeri. Men Obama kan gjøre et unntak.

APEC-SUMMIT/

USAs president Barack Obama på APEC-konferansen i Lima Peru.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

På en pressekonferanse i Lima, Peru sa USAs president Barack Obama at han vil gi påtroppende president Donald Trump tid å legge frem sine planer og visjoner, men åpnet for å si sin mening som privatperson.

– Hvis en spesiell sak går til kjernen i spørsmål om våre verdier og våre idealer, og jeg mener det er nødvendig å forsvare de idealene, vil jeg se nærmere på det når det kommer, sa Obama.

Han la til at han er en amerikansk borger som virkelig bryr meg om landet.

Ønsker profesjonell overgang

BUSH 2000

Tidligere president George Bush

Foto: ROBERT F. BUKATY / AP

Tidligere president George Bush unnlot å kommentere Obama som president etter at han gikk av i 2008. «Det vil ikke føre med seg noe godt» sa Bush i et intervju med CNN i 2013.

Obama sier han vil ta imot Donald Trumps administrasjon på den samme profesjonelle måten som hans egen administrasjon ble møtt av Bush i 2008.

Obama forlater Det hvite hus 20. januar 2017, samme dato som Donald Trump flytter inn, vel å merke uten USAs neste førstedame Melania Trump og sønnen Barron. De blir boende igjen i leiligheten i Trump Tower i New York.

– Ta med Michelle på ferie

Obama mener også det er sannsynlig at Trump som president vil skille seg fra den Trump man så i valgkampen.

– Når du er i det ovale kontor, når du begynner å samhandle med verdensledere, når du ser kompleksiteten i sakene, vil det forme måten man tenker på, sa Obama på pressekonferansen.

Den avtroppende presidenten var ellers klar på hva hans første prioritet vil være når han går av: Ta Michelle med på ferie.

– Jeg skal hvile, bruke tid med jentene mine, skrive og tenke, sa Obama.

SISTE NYTT

Siste nytt