Obama mener republikanerne velger kaos og kutt

Møtet mellom republikanerne og demokratene hos Obama om budsjettkrisen ble kort og uten resultat. Presidenten måtte innrømme: – Jeg kan ikke be Secret Service stenge dem inne.

Obama etter feilede samtaler om budsjettet

Obama er bekymret for mangelen på vilje til å komme til enighet.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

I en siste øvelse før de automatiske budsjettkuttene trer i kraft møttes republikanerne og demokratene hos Obama fredag.

Allerede rundt en time etter at republikanernes John Boehner gikk inn porten til Det hvite hus kom han ut igjen.

Obama hadde ikke lyktes med å få presidenten i Representantenes hus med på noen avtale som kunne løse floken. Presidenten hadde invitert Boehner og andre ledere fra Kongressen for å snakke om problemene med å få vedtatt en løsning gjeldskrisen og budsjettunderskuddet.

Kongressbygningen i Washington

Kongressbygningen i Washington var opplyst torsdag kveld, men de fleste representantene tok tidlig helg og dro hjem til sine valgdistrikter torsdag kveld.

Foto: Saul Loeb

Men han måtte skuffet møte pressen etter møtet.

– Ingenting av dette er nødvendig. Det er et valg Kongressen og republikanerne har tatt for å unngå å tette skattehull som gagner de rike, sa president Barack Obama.

USAs politikere står overfor et enormt budsjettunderskudd og en enorm statsgjeld. Gjelden har de senere årene steget raskt, og grensen for hvor stor statsgjelden kan være har blitt hevet flere ganger.

På grunn av dette ligger det an til enorme automatiske budsjettkutt.

Les også: Firedagersuke i forsvaret og lange flyplasskøer truer USA etter budsjettkutt

Torsdag stemte Senatet i Kongressen over to ulike forslag fra henholdsvis demokratene og republikanerne. Ingen av forslagene gikk gjennom.

Republikanerne vil ikke gå med på noen form for skatteøkninger, og demokratene vil ikke gå inn på så omfattende kutt i budsjettene til det offentlige som motparten ønsker seg.

– Dette handler ikke om budsjettbalansen lenger. Det handler om å ta tak i overforbruket av offentlige midler, sa John Boehner etter møtet hos Obama fredag.

Les også: Tok helg torsdag kveld uten budsjettløsning i sikte

Boehner forlater Det hvite hus

Republikanernes John Boehner forlot Det hvite hus uten vilje til å gå med på ønskene fra Obama om et kompromiss.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Frykter konsekvenser for sysselsettingen

De automatiske budsjettkuttene som nå er i ferd med å tre i kraft i USA, vil føre til en reduksjon i den økonomiske veksten på 0,5 prosentpoeng, ifølge president Barack Obama.

I tillegg vil USA gå glipp av 750.000 nye arbeidsplasser hvis de automatiske budsjettkuttene blir gjennomført fullt ut, fastslår Obama. Ifølge ham er kuttene både dumme og unødvendige.

– Og de blir smertefulle. De vil ramme både enkeltpersoner og økonomien som helhet. Ikke alle vil føle smerten av disse kuttene umiddelbart, men smerten vil være virkelig når den først kommer, sier Obama.

Han understreker samtidig at begge sider må være villige til å inngå kompromisser om det skal være mulig å finne en løsning, og at han ikke kan tvinge Republikanerne til å gi etter.

– Jeg er ikke en diktator. Jeg er president, sier Obama.

750-tusen arbeidsplasser kan forsvinne i USA når automatiske kutt i statsbudsjettet trår i kraft.
Og det skjer fordi Demokratene og Republikanerne ikke kom til enighet om en plan ut av det økonomiske uføret

Obama advarer mot budsjettkutt (reporter: Jon Gelius, redigering: Peder Bergholt)

Kuttene på i alt 85 milliarder dollar vil formelt tre i kraft allerede fredag, men forhandlingene om et forlik i saken vil fortsette utover i mars.

Uklare konsekvenser av kuttene

Hva som vil bli konsekvensene av budsjettkuttene og når de vil slå inn er foreløpig uklart.

Det hvite hus la sist helg frem en oversikt over en del av virkningene, men det er ikke klart når de vil tre i effekt.

Passkontroll i USA

En mulig konsekvens av budsjettkuttene som har blitt nevnt er at det kan ta lengre tid å få visum til USA.

Foto: Julie Jacobson / Ap

Les også: Kan bli lenger ventetid for USA-visum

New York Times skriver at de forskjellige departementene i løpet av dagen og helgen vil sende ut beskjeder om hvor kuttene vil ramme.

Ifølge avisen vil for eksempel ansatte Boligdepartementet bruke helgen på å sende ut brev til guvernørene i det 50 delstatene med informasjon om hvordan bevilgningene blir redusert i tiden fremover.

Dermed vil konsekvensene av kuttene først gradvis bli klare i dagene og ukene fremover.

Kutt i forsvaret

Noen konsekvenser er uansett allerede klare. Forsvarsdepartementet tok allerede i februar noen beslutninger for å spare penger.

Etter planen skulle det vært sendt ytterligere ett hangarskip til Den persiske gulfen for å legge ytterligere press på Iran. På grunn av kuttene ble det vedtatt å holde skipet hjemme.

Også vedlikeholdet på hangarskipet USS Abraham Lincoln er satt i bero, på grunn av kuttene.

Forsvarsdepartementet har varslet om at de vil innføre firedagersuke for rundt 800.000 sivilt ansatte, men det er uklart når det vil tre i kraft.

Les også: Detroit trues av konkurs

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt