Hopp til innhold

O.J. Simpson (70) slippes fri fra fengsel: – Takk, takk, takk

Etter ni år bak mur ene i et ørkenfengsel i Nevada, fikk den tidligere superstjernen innvilget prøveløslatelse.

Her får Simpson vite at han skal prøveløslates etter ni år i fengsel

Her får Simpson beskjed om at han blir prøveløslatt.

En kommisjon har enstemmig innvilget Orenthal James «O.J.» Simpson prøveløslatelse, etter at han har sonet ni av 33 års fengsel for væpnet ran.

– Takk, takk, takk, sa en tydelig preget Simpson på videolink fra fengselet, etter at det fjerde og siste kommisjonsmedlemmet sa ja til en prøveløslatelse.

Advokaten hans, Malcolm LaVergne, sier Simpson «er glad og emosjonell» for avgjørelsen.

– Jeg var ikke sikker på at han ville få innvilget prøveløslatelse. Media vil ikke publisere de positive tingene om han. Han er en så splittende figur at det var vanskelig å se utfallet med sikkerhet, sier han på en pressekonferanse.

Det ble ikke sagt når 70-åringen slippes fri. Tidligste mulighet er 1. oktober. Kommisjonen sier de snart skal utarbeide et dokument med vilkår og detaljer.

Deres avgjørelse må også gjennom en siste godkjenningsrunde hos Nevada Division of Parole and Probation.

Simpson har selv ytret et ønske om å bosette seg med familie i Florida om og når han prøveløslates. Det er foreløpig ikke kjent om han får innvilget dette.

Strenge vilkår

Avgjørelsen kom etter en høring i delstaten Nevada hvor han sitter fengslet. O.J. Simpson var selv tydelig på at han er klar til å komme tilbake til samfunnet.

Det var i 2008 at han ble dømt til 33 års fengsel for væpnet ran av to sportssuvernirsamlere i Las Vegas. Simpson sier selv at det var hans ting, blant annet private familiebilder, som var blitt stjålet.

– Jeg ønsker at dette aldri hadde skjedd. Om jeg hadde gjort bedre vurderinger den gang, ville det ikke ha skjedd. Jeg tar det fulle ansvaret, sier han.

Kommisjonen la vekt på at han har vært en mønsterfange de siste ni åra, har deltatt i kurs- og utdanningstilbud, ikke har noen tidligere dommer og har lav risiko for nye lovbrudd.

De var imidlertid tydelig på at det vil være knyttet en rekke vilkår til prøveløslatelsen, og at de vil se på brudd med «et strengt blikk».

Kommisjonen opplyste også at drapssaken på 90-tallet, hvor han ble frikjent for drapene på ekskona Nicole Brown Simpson og hennes venn Ron Goodman, ikke var del av vurderingen.

– Fortjener en ny sjanse

Datteren Arnelle Simpson og Bruce Fromong, som var ett av ofrene i Las Vegas, holdt følelsesladde appeller om at han måtte slippe fri og få en ny sjanse.

– Jeg føler at det er på tide at han får en ny sjanse, på tide at han får dra hjem til familien. Han er en god mann som gjorde en feil, sa Fromong mens Simpson tørket tårer i bakgrunnen.

En reporter fra nyhetsbyrået AP sier han hørte jubel fra luftegården i fengselet da de fikk nyheten om prøveløslatelse.

Amerikansk dokumentarserie. Mordet på Nicole Brown Simpson og Ronald Goldman har blitt kalt århundrets kriminalsak. Den handler om rasisme, kjendiskultur, massemedia, vold og det amerikanske rettssystemet. 20 år senere fascinerer og provoserer saken fremdeles, og siste kapittel er ennå ikke skrevet. Men historien om O.J. Simpson starter lenge før den skjebnesvangre kvelden. Hans karriere som en av tidenes beste spillere i amerikansk fotball startet sent på 60-tallet, i en tid med store rasemotsetninger i USA. (1:5)

SISTE NYTT

Siste nytt

BBC-reporter Ed Lawrence arrestert under demonstrasjoner i Shanghai

FN ber Kina respektere retten til fredelige protester

FN oppfordrer Kina til å respektere retten til fredelige protester etter demonstrasjonene i landet de siste dagene. Søndag ble en BBC-journalist pågrepet av kinesisk politi under demonstrasjoner i Shanghai.