Annonserte nyvalg i november

Australia går til valg på ny nasjonalforsamling 24. november, kunngjorde statsminister John Howard i dag. Det kan straffe seg.

John Howard erklærer nyvalg i Australia
Foto: Mark Graham / AP

De siste ni månedene har meningsmålingene vist stadig synkene oppslutning om statsministeren og hans liberalnasjonale koalisjon - og et tilsvarende forsprang til opposisjonspartiet Labor.

John Howard kunngjorde beslutningen om nyvalg rett etter han kom fra generalguvernør Michael Jeffery, dronning Elizabeths representant i Australia, med den formelle godkjennelsen.

Kunngjøringen om nyvalg

Labor-leder Kevin Rudd (Australia)

Labor-leder Kevin Rudd.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / AFP

- Elsk meg eller avsky meg, det australske folket vet hvor jeg står i alle viktige spørsmål for vår framtid, sa Howard på pressekonferansen.

Bush' beste venn

John Howard (68) er en sterk, men omstridt politisk leder som ikke frykter upopulære avgjørelser.

Juristen som ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i 1974, har de siste 11 årene vært statsminister for en liberal-konservativ koalisjonsregjering.

De siste sju årene har han stått last og brast med USAs president George W. Bush, både i Irak-krigen og i klimapolitikken.

Australia har i likhet med USA nektet å signere Kyoto-protokollen. Begge deler vekker motstand på hjemmebane.

Steil har han også vært i kampen mot ulovlige immigranter.  Hans bastante motstand mot å la de 400 flyktningene som det norske Wilhemsen-skipet "Tampa" hadde plukket opp i sjøen, slippe inn i Australia vakte internasjonalt oppsikt.

 Samtidig har han fått både hjemlig og internasjonal anerkjennelse for sine fredsbidrag på Øst-Timor og Salomonøyene.

Ut av Irak og inn i Kyoto

Kevin Rudd (50), som er leder for det australske arbeiderpartiet Labor, går til valg med løfte om å trekke de australske soldatene ut av Irak samt å signere Kyoto-protokollen.

Han har også varslet reversering av svært kontroversielle arbeidslover, som har gjort det lettere å ansette, men også å si opp arbeidstakere.

I tillegg mener Labor det er nødvendig med omfattende helse- og utdanningsreformer. Meningsmålinger viser at Rudd spesielt støttes av yngre velgere på grunn av de omstridte arbeidslovene.

Økonomien til værs

John Howard framhever sin erfaring og den gode økonomiske utviklingen under hans regjeringstid.

Han håper å overbevise folket om at et valg av Rudd og Labor vil være å gamle med den økonomiske høykonjukturen som nå råder.

Omsetning på den australske børsen når stadig nye rekorder og arbeidsledigheten har ikke vært lavere på 33 år.

Men selv om en meningsmåling offentliggjort i dag viser at Labor leder med 59 prosent mot regjeringskoalisjonens 41 prosent, vet Rudd at seieren er langt fra gitt.

- Vi har bare vunnet to ganger fra opposisjon siden andre verdenskrig, sa han i dag.

Men selv i sin egen valgkrets i Sydney, er statsminister John Howard bak sin konkurrent fra opposisjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden kommenterer Nato-toppmøtet straks

Det første fysiske Nato-toppmøtet på halvannet år er over. Straks holder USAs president pressekonferanse.