Årets nyttårsfeiring i Berlin får egne «sikkerhetssone» for kvinner

Kvinner som blir utsatt for sextrakassering under nyttårsfeiringa i Berlin, kan for første gang oppsøke en «sikkerhetssone» for å få hjelp.

-

HUNDRETUSENER: Det er ventet hundretusener av mennesker til årets nyttårsfeiring i Berlin. Bildet er fra feiringen for tre år siden.

Foto: Jörg Carstensen / AFP

Arrangørene bak Berlins nyttårsfeiring har i år iverksatt nye sikkerhetstiltak før søndagens store festlighet.

Kvinner får en egen «sikkerhetssone», melder BBC.

Bekymret for Köln-reprise

De fleste husker støkken som gikk gjennom det tyske folk etter nyttårsaften i Köln for to år siden.

Hundrevis av kvinner opplevde et masseovergrep, hvor de meldte om at de ble utsatt for uønskede seksuelle hendelser, som antasting, ran, trusler eller seksuell trakassering under feiringen i den tyske byen. Det ble også meldt om en voldtekt.

Frykt for at hendelsen skal gjenta seg, har inspirert politiet og planleggerne bak årets nyttårsfeiring til å ta grep.

Hovedjernbanestasjonen i Köln

OVERFALT: Hovedjernbanestasjonen i Köln der flere jenter ble overfalt nyttårsaften 2015.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Den særegne «sikkerhetssonen» er en del av en streng og nøye utarbeidet sikkerhetsplan i Berlin-politiet.

Kvinner som blir utsatt for uønskede seksuelle hendelser, har mulighet til å få hjelp og støtte i denne sonen, som skal ligge i Ebertstrasse i Berlin sentrum. Den skal være bemannet av ansatte i det tyske Røde Kors.

I Köln har flere tjenestemenn satt opp flere «sikkerhetsposter», hvor det skal stå sosialarbeidere og psykologer for kvinner som kan trenge hjelp.

Europas største nyttårsfest

I området ved Brandenburger Tor blir store bager, sekker, kofferter og alkoholholdig drikke forbudt.

Politiet i Berlin oppfordrer også kvinner til å søke hjelp om de føler seg truet, og ber dem bare ta med seg små veske med få verdisaker.

berlin nyttår

Fyrverkeri over Brandenburger Tor under fjorårets nyttårsfeiring.

Foto: Michael Sohn / AP

Den offisielle nyttårsfesten i hovedstaden vil holdes mellom den velkjente byporten Brandenburger Tor og Seierssøylen i parken Tiergarten.

Her strekker gatefesten seg over to kilometer med ulike scener, partytelt og matboder, før fyrverkeriet hilser 2018 velkommen. Feiringen er regnet som en av de største nyttårsfestene i Europa.

Siden Köln-hendelsen økte innvandrerskepsisen i Tyskland. Et par dager før jul i fjor kjørte også en lastebil inn i en folkemengde på en julemarked i Berlin. 12 mennesker ble drept.

Til tross for dette er det ventet at flere hundre tusen mennesker vil delta i Berlins nyttårsfeiring. Byens politivesen forsikrer om at sikkerheten er på topp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt