Normal

Nytt vulkanutbrudd i Japan

Mandag våknet den japanske vulkanen Aso til live og spyttet ut røyk og aske flere tusen meter opp mot himmelen. Japanske myndigheter øker nå beredskapen i området.

Vulkanen Aso med nytt utbrudd

DEKKET AV ASKE: Det ligger en ring av aske rundt vulkanen etter mandagens utbrudd.

Foto: KYODO / Reuters

– Vi så plutselig en uvanlig, massiv røyksky stige oppover, forteller tjenestemannen Kimihiko Jo til nyhetsbyrået AFP.

Vulkanen som ligger sørvest på øya Kyushu har vært aktiv siden august i fjor, men det var først mandag det første utbruddet kom da den plutselig skjøt en mørk røyksky flere hundre meter opp.

– Den sorte og grå søylen av røyk så ut på et tidspunkt ut til å bli svakere, men nå vokser den seg større igjen, forteller Kimihiko Jo.

Japanske myndigheter har nå utstedt det tredje høyeste vulkanvarselet, og advarer turister mot å reise til den populære attraksjonen. Det er foreløpig ikke meldt om skadde eller omkomne.

Se video av utbruddet:

– Gjør vårt beste for å sikre folks liv

Japans statsmininster Shinzo Abe

Japans statsminister, Shinzo Abe.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Rundt 30 turister og butikkarbeidere skal ha blitt evakuert fra området, og de lokale myndighetene har satt opp en sikkerhetssone på fire kilometer rundt krateret som det ikke er lov til å bevege seg innenfor.

Flyselskapene i landet opplyser også at minst 18 innenlandsflyginger er kansellert.

Statsminister Shinzo Abe forteller at politi og brannmannskaper er satt inn for å sjekke om utbruddet har gjort noen skade.

– Vi gjør vårt beste for å sikre folks liv ved å arbeide sammen med lokale myndigheter, opplyser Abe til journalister i Tokyo.

Mye vulkanaktivitet

Japan er et av landene i verden med mest vulkanaktivitet. Landet ligger nemlig ved Ildringen i Stillehavet, som er et belte av dyphavsgroper, vulkanbelter og plategrenser.

Med mye vulkanaktivitet i området har Japan vært plaget av en rekke utbrudd. Senest i fjor hadde vulkanen Ontake på prefekturet Nagano et utbrudd som regnes som det dødeligste på nesten 90 år.

Rundt 63 mennesker døde som følge av utbruddet, men ikke alle kroppene er funnet. Først i juni, åtte måneder etter utbruddet, kunne mannskaper bevege seg opp på vulkanen for å lete etter likene til seks savnede klatrere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt