NRK Meny
Normal

Nytt uvær herjer på Filippinene

Flere tusen mennesker som allerede er hjemløse etter tyfonen «Haiyan» på Filippinene, er evakuert igjen på grunn av et nytt uvær. 42 personer er meldt omkommet.

Uværet Agaton på Filippinene

Hus driver avgårde med flomvannet i byen Butuan på øya Mindanao.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Flere millioner mennesker ble hjemløse etter tyfonens herjinger i november i fjor, og fortsatt bor mange i midlertidige tilfluktsrom.

De tre siste dagene har de sørlige delene av Filippinene blitt rammet av et nytt tropisk lavtrykk, og 200.000 mennesker er evakuert, mange av dem allerede hjemløse etter tyfonen, melder Reuters.

Uværet «Agaton» har ført til kraftige oversvømmelser, og flere provisoriske bygninger og telt har kollapset og blitt skylt vekk, opplyser humanitærorganisasjonen Oxfam.

Uværet Agaton på Filippinene

Mange har søkt tilflukt på tak, men kommer seg ikke i sikkerhet på egen hånd.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Redningsmannskapene jobber nå med å hente ut flere hundre mennesker som er strandet på takene sine, opplyser Eduardo del Rosario i det nasjonale kriseberedskapsrådet.

Ifølge myndighetene er 42 mennesker meldt omkommet, mens 65 personer er skadet. De materielle skadene har allerede oversteget 360 millioner filippinske peso, rundt 50 millioner kroner.

16 byer på øya Mindanao regnes nå som katastrofeområder.

FN med ny bønn om hjelp

Mandag kom FN med en ny bønn om hjelp til de tyfonrammede områdene som fortsatt ligger i ruiner etter tyfonen i november.

– Det nye uværet er en påminnelse om at mer må gjøres for sårbare, hjemløse mennesker, sier FNs talsmann for koordinering av humanitært arbeid, Russell Geekie, til nyhetsbyrået AFP.

I desember ba FN om nærmere 800 millioner dollar i nødhjelp til Filippinene.

Myndighetene på Filippinene mener gjenoppbyggingen etter tyfonen kan ta flere år, og nå jobbes det på spreng med å finne nye tilfluktssteder.

– De rammede vil få all hjelpen de trenger, sier presidentens talsmann Herminio Coloma ifølge AFP.

Les også: 50 nye millioner til Filippinene

Skip skylt på land etter tyfonen på Filippinene

Nærmere 8000 mennesker omkom som følge av tyfonen som rammet Filippinene i november.

Foto: Aaron Favila / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt