NRK Meny
Normal

Nytt tilbakeslag for nye jagerfly

En feil på Joint Strike Fighter-jagerflyene gjør at flyene ikke kan tas i bruk i uvær. Pentagon frykter at flyene kan eksplodere hvis de blir truffet av lyn.

Joint Strike Fighter

F-35 Joint Strike Fighter, også kjent som Lightning II, er verdens dyreste kampfly.

Foto: STRINGER / Reuters

Produsenten Lockheed Martin har vært nødt til å gjøre en rekke endringer underveis etter å ha funnet feil på jagerflyene, og nå har produksjonen fått nok et tilbakeslag.

I en årlig rapport fra Pentagons operative test- og evalueringsavdeling kommer det frem at all testflyging av F-35-flyene nå er forbudt i nærheten av tordenvær.

Grunnen er at en feil i drivstofftanken kan føre til en katastrofal eksplosjon dersom flyet blir truffet av lynet.

Inntil videre må flyene holde en avstand på 40 kilometer fra ethvert tordenvær. Denne restriksjonen vil gjelde helt til en oksygenmåler i drivstofftanken blir designet på nytt i alle flyene.

Feilen i drivstofftanken har også ført til at flyene ikke kan gå ned til en lavere høyde raskt nok, og forsøkene på å øke drivstoffeffektiviteten ved å redusere vekten på flyet skal ha ført til at det er mer sårbart enn forrige generasjons jagerfly.

Pentagon-rapporten beskriver begge feilene som «uakseptable for kamp og kamptrening».

Les også: Har funnet 13 hittil ukjente feil på Joint Strike Fighter

Fant flere sprekker

Endre Lunde

Endre Lunde.

Foto: Kjersti Fossåskaret Eltoft / NRK

Undersøkelser fra det amerikanske luftforsvaret og Lockheed Martin avdekket også flere sprekker i testflyet, blant annet på den ene vingen og i den ene motoren, skriver britiske Telegraph.

Ifølge Bloomberg ble også en testflyging av F-35B-modellen avbrutt før avgang på Eglin-basen i Florida i forrige uke på grunn av et drivstoffproblem.

«Alle disse funnene gjør at det blir nødvendig med modereringsplaner, som kan komme til å inkludere endringer av deler og ekstra vekt,» heter det i rapporten.

– F-35-programmet har ennå ikke formelt blitt testet for lynbeskyttelse. Vi har fortsatt fire år igjen med utviklingstester før vi begynner med de faktiske operative testene, sier en talsmann for Lockheed Martin.

Ifølge produsenten foreligger det konkrete planer om å teste flyet i tordenvær på et senere tidspunkt, og forbudet mot å fly i nærheten av uvær beskrives som en sikker og fornuftig ordning, skriver Business Insider.

Ikke bekymret

Norge skal etter planen kjøpe inn 48 av flyene samt fire opplæringsfly til en anslått sum på 62,2 milliarder kroner.

Regjeringen vil i løpet av våren gå til Stortinget for å be om fullmakt til å bestille den første leveransen, og det er ventet at de første flyene skal leveres til Norge i 2017.

Kommunikasjonsrådgiver Endre Lunde i Forsvarsdepartementet sier til NRK at feilen er velkjent informasjon.

– De tekniske spørsmålene som påpekes i denne rapporten vil ikke ha noen påvirkning på våre leveringsplaner eller produksjonen av de norske flyene. Ingen av disse utfordringene er uoverkommelige, og eventuelle rettelser i flyet vil tas inn i produksjonen før vi skal få våre fly levert, sier Lunde.

Forsvarsdepartementet blir fortløpende orientert om tekniske spørsmål gjennom JSF-partnerskapet, og får innsikt i testresultater og eventuelle justeringer.

– Vi mener ikke at noe er fikset før partnerskapet sier at det er fikset, ikke når produsenten hevder det, sier Lunde.

Kampflyprogrammet har i dag publisert en artikkel om at testingen fungerer etter hensikten.

Les: - Regjeringen valgte rett jagerfly
Les: Nye kampfly ikke tilpasset arktiske strøk

Verdens dyreste

F-35 Joint Strike Fighter, også kjent som Lightning II, beskrives som verdens mest avanserte kampfly.

Det skal ha en toppfart på over 2000 kilometer i timen og en rekkevidde på 2300 kilometer. Det er også designet til å være nærmest usynlig på radaren, og skal gi fra seg mindre varme enn eldre modeller.

Alle forsinkelsene har imidlertid ført til uro hos landene som har bestilt jagerflyene.

I desember trakk Canada seg ut av avtalen om å kjøpe 65 fly fordi de fryktet at driftskostnadene vil bli for høye, og Italia har senket sin bestilling fra 131 til 90 fly. Australia har truet med å bytte produsent dersom det blir flere forsinkelser.

Pentagon har anslått at det vil koste rundt 400 milliarder dollar å utvikle og produsere 2443 jagerfly. Det er 70 prosent dyrere enn da den første kontrakten ble signert i 2001.

Les også: – Pentagon vurderer nye utsettelser

F-35 Lightning II

F-35 Joint Strike Fighter i aksjon.

Foto: Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt