Hopp til innhold

Basen som deler Japan i to

Slaget om Okinawa – som ble innledet påskehelgen 1945 - ble det blodigste og mest omfattende i Stillehavskrigen mellom Japan og USA. Okinawernes motstand mot de amerikanske basene vokser - og USA er i ferd med å gi etter.

Okinwawa

Den amerikanske Futenma-basen deler hovedøya Okinawa nærmest i to.

Foto: KYODO / REUTERS

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Den japanske utenriksministeren Katsuya Okada har vært i Washington og forhandlet med amerikanerne om en mulig omplassering av soldatene og deres familier for – om mulig – å dempe okinawernes motstand mot de amerikanske basene.

Hillary Clinton og Katsuya Okada

Utenriksministrene Hillary Clinton og Katsuya Okada var i samtaler denner uken.

Foto: HUGH GENTRY / REUTERS

For USA har fremdeles 47.000 soldater på Okinawa.

Dyrkjøpt erfaring

Amerikanerne utkjempet mange slag på ukjente holmer og skjær i Stillehavet, men ingen steder tapte USA så mange soldater og så mye utstyr som på Okinawa.

Ryukyu-arkipelaget - syd for selve Japan - ble dyrekjøpt for USA. 12.000 mistet livet og 30.000 ble ødelagt for livet.

Japanerne gjennomførte blant annet mer enn 1500 kamikazeangrep i løpet av tre måneder; og medregnet de soldatene som måtte dimmiteres på grunn av nerver og stress-reaksjoner var tapstallenene for amerikanerne på Okinawa 48 prosent - høyere enn noe annet sted i løpet av 2. verdenskrig.

De harde kampene om Okinawa bidro til at amerikanerne ikke invaderte selve Japan, men valgte å bruke atombomber i stedet.

  • Les:

Tilbakeført i 1972

Nå tar den japanslke statsministeren Yukio Hatoyama til orde for å styrke sivilbefolkningens stilling på Okinawa. Det bor 1, 4 millioner mennesker der.

Richard Nixon og Eisaku Sato

Avtalen om tilbakeføring av Okinawa ble inngått i 1969 mellom president Richard Nixon og statsminister Eisaku Sato.

Foto: RH / AP

Øygruppa ble tilbakeført til Japan først i 1972, 27 år etter at krigen var slutt, men selv i dag beslaglegger amerikanerne nærmere 20 prosent av alt terrotorium på øyene med sine 14 forskjellige baser.

Meningsmålinger viser at om lag 85 prosent av innbyggerne på øyene er motstandere av basene på grunn av miljøødeleggelser, støyproblemer, sikkerhetstiltak og sosiale konflikter.

Nå sier statsminister Hatoyama at han vil komme med en endelig avgjørelse før utgangen av neste måned.

Made in USA

Lokalbefolkningen på OKinawa havnet mellom barken og veden i påsken for 65 år siden. Tallene varierer, men om lag 100.000 av dem ble drept og så godt som alle bygninger lagt i grus.

Japanerne beordret de sivile til å begå masse-selvmord før japanerene trakk seg ut, og en historiker hevder at amerikanske soldater begikk mer enn 10.000 voldtekter i løpet av de tre månedene kampene varte.

Men - tiden leger åpenbart mange sår. Ungdommen har omfavnet den amerikanske livsstilen og gitt avkall på tradisjonelle verdier. Nå er det base-ball caps og rockemusikk, Hollywood-stjerner og hamburgere. Alt er snudd på hodet, ifølge en eldre øyboer.

Karate oppsto på Okinawa, og ingen steder i verden lever folk så lenge. Okinawa har flere 100-åring pr. 100 000 innbyggere enn noer annet sted.

Men kostholdet er blitt amerikanisert, så nå går levealderen ned. Eldre folk frykter øyas kultur og særpreg om utviklingen fortsetter.

Blir fortsatt

Det er gått 65 år siden påskeoffensiven i 1945, og de amerikanske krigsveteranene fra Okinawa blir stadig færre.

Okinawa - som har hatt en helt spesiell klang i USAs krigsvokabular - er i ferd med å bli historie. Men det betyr dermed ikke at USA vil forlate Okinawa.

Militærhistorisk nostalgi gjør det fremdeles umulig, samtidig tilsier nøkterne militær-strategiske vurderinger at supermakten blir. Okinawa var verdifull for amerikanerne under Vietnamkrigen.

Okinawa

Flybasen er fortsatt den mest sentrale for USA.

Foto: TORU YAMANAKA / AFP

Det er kort vei til Kina, Taiwan og Nord-Korea og ting kan skje. USA ønsker et fortsatt nærvær i Sør-Kina-havet, men det kan bli snakk om å vise hensyn, innta en noe lavere profil og flytte forlegninger litt vekk fra de lokale befolkningssentraene på Okinawa.

Men det er betydelig motstand også mot nye anlegg og nye flystriper. Miljøvernere, plantebeskyttere, dyrevenner, korrallrevsforsvarere og folk som representerer UNESCO's lister for verdensarv - samt Hatoayamas sosialdemokratiske koallisjonspartner i regjeringen - er blant dem som har hevet sin røst.

Uansett - noe skal snart skje. Men å finne en løsning som kan forene japanske velgeres behov, med lokalbefolkningens ønsker og amerikanernes militære analyser.

Dét kan det bli svært vanskelig for statsminister Hatoyama å klare.

SISTE NYTT

Siste nytt