Hopp til innhold

Forskerne skrekkslagne over Putins nye våpen

Den russiske presidenten Vladimir Putin har sagt at de har testet et missil som er drevet av en kjernereaktor. Det får forskerne og andre til å bli bekymret.

APTOPIX Russia Putin Vladimir Putin

VISTE SKREKKVÅPEN: Fra seansen der den russiske presidenten Vladimir Putin presenterte de nye våpnene, inkludert et kryssermissil som blir drevet framover av en atomreaktor.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Det er selve ideen som blir beskrevet som forferdelig. Verden vet lite om hvordan det nye, russiske våpenet egentlig fungerer. De få opplysningene, fører like vel til skarpe reaksjoner.

– Det er mange måter du kan gjøre dette på, men for å være ærlig, så er alle forferdelige, sier Edward Geist til NPR. Han er forsker ved tenketanken RAND.

– Jeg er fortsatt litt sjokkert, forteller Geist.

– Jeg antar at de ikke bløffer. De har faktisk gjennomført testflyginger med denne greia, og det er utrolig.

DETTE SKAL VÆRE KRYSSERMISSILET: Her kan du se videoen som Vladimir Putin viste fram da han presenterte det nye våpenet. Dette skal altså være et missil drevet av en atomreaktor. Video fra det russiske forsvarsdepartementet.

Farlig reaktortype

Geist tror at russerne benytter noe som kalles en rask reaktor. Dette er en mer effektiv, men farligere design enn de fleste andre.

Dersom våpenet styrter, eller reaktoren går i stykker, så kan det føre til en alvorlig hendelse.

En amerikansk journalist med kilder i amerikansk etterretning, hevder at noe slikt allerede har skjedd.

Laster Twitter-innhold

Washington Post skriver at den påståtte utviklingstiden samsvarer i tid med rapporter om økt radioaktiv forurensing i Nord-Europa og Alaska.

Da amerikanerne testet ut et lignende konsept på begynnelsen av 1960-tallet, brukte de en design som slapp ut store mengder radioaktivitet.

Fare for forurensing

– Alle teknologiske innretninger kan få feil, og i dette tilfellet kan slike feil føre til forurensning med radioaktivt materiale, sier Astrid Liland, seksjonsleder for beredskap i Statens strålevern.

Hun sier det er viktig å få kunnskap om kryssermissilet slipper ut radioaktiv forurensing under ferden.

– Derfor må vi vite hvor det kommer til å gå, og hvor høyt, sier Liland.

Den russiske presidenten hevder kryssermissilet har vært i luften. Det skal ha skjedd sent i fjor. Atomreaktoren skal da ha fungert som planlagt, og gitt den nødvendige fremdriften.

– Det er selvfølgelig en atomvåpeneksplosjon ved målet som gir de største konsekvensene, men det kan skje noe med den underveis, sier Liland.

LIGNER PÅ DENNE: Det nye kryssermissilet skal ha omtrent samme utseende som X-101. Dette er et kryssermissil som russerne har brukt i Syria. Video fra det russiske forsvarsdepartementet.

Hemmelig

Statens strålevern har nå tatt kontakt med Forsvarets forskningsinstitutt for å få mer informasjon om det nye våpenet.

Forsvarets forskningsinstitutt ønsker ikke å fortelle til NRK hva de eventuelt vet.

John-Mikal Størdal er administrerende direktør ved FFI

TAUS OM VÅPENET: Administrerende direktør John-Mikal Størdal ved FFI vil ikke bekrefte at de vet mer enn publikum om det nye kryssermissilet.

Foto: FFI

– Når det gjelder dette spesifikke våpenet, så vil jeg ikke å snakke om det nå, sier direktør John-Mikal Størdal.

Missil- og rakettekspertene i instituttet velger også å være like tause når NRK spør.

Instituttet melder at de vil orientere Statens strålevern på et passende tidspunkt.

Direktør Størdal sier på generelt grunnlag at våpenpresentasjonen til den russiske presidenten er mer politisk interessant enn militærteknisk interessant.

– Den underbygger likevel den ambisjon og betydning det har for Putin og Russland å utligne Vestens militærteknologiske forsprang, og helst gå forbi, sier Størdal.

SISTE NYTT

Siste nytt