Nytt parti godkjent i Egypt

Et nytt politisk parti ble godkjent i Egypt mandag. Partiet er dannet av en lederskikkelse i tidligere president Hosni Mubaraks parti.

Mideast Egypt Mubarak Trial

En rekke politikere og aktivister har krevd at medlemmer av Hosni Mubaraks parti NDP, som nå er oppløst, må utestenges fra politikken.

Foto: Amr Nabil / Ap

En rekke politikere og aktivister har krevd at medlemmer av Hosni Mubaraks parti NDP, som nå er oppløst, må utestenges fra politikken og nektes å stille som kandidater i valget til nasjonalforsamling i november.

Likevel har egyptiske valgmyndigheter nå godkjent Ittahad (Forbundet). Partiet ledes av Hossan Badrawi, som var generalsekretær i NDP den siste tida før Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av som president.

– Dette er ikke et nytt NDP. Badrawi har deltatt i forskjellige politiske grupperinger, og han var ikke godt likt av partieliten i NDP, sier Nabil Abdel Fattah, analytiker ved Al-Ahram-senteret for politiske og strategiske studier.

Valgmyndighetene avgjorde mandag også at islamistgruppen al-Gama'a al-Islamiya ikke får opprette et politisk parti.

Islamistpartiet er blitt avvist blant annet fordi det tar til orde for innføring av islamsk sharialov i Egypt, opplyser valgmyndighetene.

Valget på ny egyptisk nasjonalforsamling vil starte 21. november og gå over tre runder. Det er ennå ikke satt noen dato for å velge president Mubaraks arvtaker.

Militærrådet som styrer Egypt midlertidig, er kritisert for ikke å ha fastsatt noen dato for presidentvalg, etter at Hosni Mubarak ble styrtet i februar i år. De har lovet å gi makten fra seg igjen til en sivil, valgt regjering, men de har ikke sagt når.

Det har hele tiden vært sagt at valget på nasjonalforsamling måtte gjennomføres før presidentvalget kunne holdes.


SISTE NYTT

Siste nytt