Kirketjeneren er én av dem som ble drept i knivangrepet

Tre personer er bekreftet døde etter det som ser ut til å være et terrorangrep i den franske byen Nice. To av de drepte skal ha blitt kuttet i halsen i en kirke, deriblant kirketjeneren Vincent Loquès (55).

Kirketjener i Nice

Kirketjeneren Vincent Loquès er blant dem som ble drept i angrepet i Nice torsdag.

Foto: Eric Ciotti / Twitter

Angrepet i Nice skjedde i Notre-Dame-kirken i sentrum av byen sør i Frankrike. Dette er den største kirken i Nice.

Fransk politi bekrefter at tre personer er døde etter knivangrepet som fant sted rundt klokken 09.00 torsdag. Kirken hadde åpnet en halv time tidligere.

Franske myndigheter opplyser til mediene at en eldre kvinne døde etter å ha fått halsen skåret over. Kirketjeneren fikk også skåret over strupen og døde inne i kirken.

– Vincent Loquès, vår kirketjener ble drept av en feig islamistisk terrorist, skriver en lokalpolitiker i Nice på Twitter, Eric Ciotti.

Laster Twitter-innhold

Ordføreren i Nice, Christian Estrosi, bekrefter også at kirketjeneren er blant de drepte på sin Facebook-konto.

Loques var 55 år og far til to, ifølge avisen La Parisien.

Han skal ha jobbet som kirketjener i ti år, og ha vært en svært godt likt og sympatisk person, skriver Sky News.

Det tredje offeret, en kvinne i 40-årene, skal ha blitt knivstukket og hardt skadet før hun greide å komme seg ut av kirken og til en kafé på den andre siden av gaten. Men livet stod ikke til å redde.

I tillegg til de tre som ble drept, skal flere personer ha blitt skadet.

Dette er det tredje angrepet på to måneder i Frankrike.

Reported knife attack in French city of Nice

Notre-Dame kirken i Nice.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

– Frankrike er under angrep

President Emmanuel Macron fordømte det han omtaler som et islamistisk terroristangrep da han besøkte kirken i Nice torsdag ettermiddag.

– Jeg sier dette helt tydelig, vi vil ikke gi etter for terrorisme, sa Macron.

Presidenten kondolerte overfor landets katolikker og oppfordret innstendig personer fra alle religioner til å samles og å ikke «gi etter for splittelsens ånd».

Frankrikes president Emanuel Macron besøkte Notre-Dame kirken i Nice torsdag.

Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte Notre-Dame kirken i Nice torsdag.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Macron sa også at Frankrike ikke kommer ikke til å gå bort fra sine verdier.

– Det er helt tydelig at det er Frankrike som er under angrep, sa presidenten.

Han viste også til flere pågripelser gjennom dagen, samt et angrep der en vakt ble såret ved et fransk konsulat i Saudi-Arabia.

Frankrike øker sikkerheten ved kirker og skoler etter angrepet i Nice. Over 7000 soldater skal hindre nye angrep, opplyste Macron torsdag.

Notre-dame kirken i Nice med soldat.

Frankrike vil doble antall soldater som er utplassert i landet, for å hindre terrorangrep.

Foto: Eric Gaillard / AP

Gjerningsmannen

Den antatte gjerningsmannen ble arrestert rundt ti minutter etter drapene. Han skal være en 21 gammel tunisisk migrant.

Kilder i politiet opplyser til nyhetsbyrået AFP at mannen er identifisert som Brahim Aouissaoui. Han skal ha ankommet den italienske øya Lampedusa i slutten av september.

Der ble han plassert i koronakarantene, før myndighetene slapp ham ut og ga ham ordre om å forlate italiensk territorium. Tidlig i oktober ankom han Frankrike, ifølge kildene som er tett på etterforskningen.

Gjerningsmannen ble skutt i skulderen av politiet og ble fraktet til sykehus etter pågripelsen. Der skal han være under intensivbehandling.

– Gjerningsmannen skal ha ropt «Allahu Akbar» – «Gud er stor» både mens han angrep og da han ble pågrepet, sier ordføreren i byen, Christian Estrosi.

Tror gjerningsmannen var alene

Antiterrorpolitiet i Frankrike bekrefter at de etterforsker hendelsen. Politiet leter foreløpig ikke etter flere mistenkte, ifølge Ap.

David Olivier Reverdy, talsmann for politiet, sier at de likevel ikke er helt sikre på at gjerningsmannen var alene og at naboene er bedt om å være forsiktige.

Gjerningspersonen selv har forklart til politiet at han var alene om angrepet, ifølge Reverdy.

Motivet for angrepet er så langt ikke kjent.

Alle kirker i Nice er nå stengt, og har forsterket vakthold.

Den franske statsministeren Jean Castex fordømmer angrepet og sier at sikkerhetsnivået i Frankrike heves til høyeste nivå etter angrepet.

– Jeg vil hylle inngripenen fra våre sikkerhetsstyrker. Det nasjonale politiet, spesialpolitiet og lokalpolitiet i Nice som gikk fram og gjennomførte pågripelsen. Jeg vil hylle deres eksemplariske reaksjon, ro og profesjonalisme, sier Castex.

Denne videoen filmet fra en leilighet ved kirken viser politiet som stormer kirken i morges.

– Drept på en fryktelig måte

Ordfører i Nice, Christian Estrosi, sier angrepet var svært brutalt, og at det skal ha blitt brukt samme metoder som under drapet på læreren Samuel Paty.

– Ofrene ble drept på en fryktelig måte. Metodene samsvarer uten tvil med dem brukt mot den modige læreren i Conflans Sainte Honorine, Samuel Paty, sier Estrosi.

David Olivier Reverdy sier gjerningsmannen ble pågrepet ute på gata.

Han sier videre at det var vitner til angrepet inne i kirken, og at flere av vitnene er i sjokk. De skal avhøres av politiet fortløpende.

Åstedet for terrorangrepet i Nice

Angrepet skjedde utenfor Notre-Dame i Nice.

Foto: Eric Ciotti / Twitter

– Si til barna mine at jeg elsker dem

Vitneskildringer fra knivangrepet i Notre-Dame-kirken i Nice forteller om skrekkelige scener under knivangrepet torsdag formiddag.

Kvinnen i 40-årene som kom seg ut av kirken og til en kafé, ba ifølge TV-kanalen BFM, om at de som var til stede skulle gi en beskjed til barna hennes.

«Si til barna mine at jeg elsker dem,» skal hun ha sagt før hun døde, melder TV-kanalen, ifølge NTB.

En kaféeier i området, som ligger langs hovedgaten i Nice, forteller til franske TV-kanaler at han ble oppsøkt kort tid etter angrepet av noen som hadde klart å komme seg unna. Vedkommende fortalte om at noen hadde fått halsen skåret over inni kirken.

– Alle kjente ham

Gråtende naboer samlet seg ikke langt fra kirken etter angrepet. To kvinner som kaller seg Sephora og Laura sier til Nice-Matin at de akkurat har fått vite at kirketjeneren deres er drept og at de er knust.

Laura og Sephora, fra menigheten i Nice
Foto: France Matin

– Han tilbrakte dagene der. Vi kjente ham, alle sammen. Han var der når vi kom for å be om morgenen, og når vi var på messe om kvelden. Vi er en liten menighet. Alle kjenner alle, sier Laura.

En kvinne som bor i nabolaget og sogner til Notre-Dame, sier til Nice Matin at hun er sjokkert.

Mireille, kvinne i Nice etter knivangrep i kirke

Mireille sier til lokalavisen Nice Matin at hun ofte er i kirken om morgenen. – Det er grusomt, sier hun.

Foto: Nice Matin

– Jeg går ofte i kirken om morgenen. Hadde jeg vært der i dag, kunne jeg vært drept. Det er grusomt. Barn var også i kirken da det skjedde, sier kvinnen som heter Mirelle.

– Alt tyder på terrorangrep

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin skrev kort tid etter angrepet at en politioperasjon er i gang i byen, mens ordfører Estrosi skrev på Twitter at det kan dreie seg om et terrorangrep.

– Jeg er på stedet med politiet, som har arrestert gjerningspersonen. Jeg bekrefter at alt tyder på at dette er et terrorangrep, skrev Estrosi.

Laster Twitter-innhold

Den franske nasjonalforsamlingen holdt allerede torsdag formiddag et minutts stillhet i forbindelse med angrepet.

Fransk politi meldte på Twitter at bombegruppa er på stedet, og ba folk holde seg unna bysentrum.

Ifølge reportere på stedet hadde både militæret og politiet rykket ut til handlegaten, og et område rundt kirken er sperret av.

Flere hendelser torsdag

Torsdag ettermiddag skal fransk politi ha pågrepet en afghansk mann i byen Lyon. Den pågrepne var bevæpnet med kniv, melder nyhetsbyrået AFP.

To timer etter angrepet i Nice ble en mann væpnet med kniv skutt og drept av politiet i den franske byen Avignon.

Ifølge Europe 1 ble ropte mannen «Allahu Akbar» og forsøkte å angripe politiet med kniven. Mannen ble skutt og døde senere av skadene. Noe politiet ikke har bek

Ifølge Francebleu kan politiet så langt ikke bekrefte at mannen ropte «Gud er stor».

– Alle alternativer vurderes, men foreløpig har vi ingenting som tyder på at hendelsen er islamistisk motivert, sier politiet til AFP.

Den franske avisen Le Figaro siterte en påtalekilde torsdag ettermiddag at mannen var i psykiatrisk behandling, og at de ikke trodde det var en terrorhandling.

I den saudiarabiske byen Jidda gikk en mann torsdag til knivangrep på en vakt ved det franske konsulatet i byen.

– Angriperen ble pågrepet av saudiarabiske sikkerhetsstyrker rett etter angrepet. Vakten ble fraktet til sykehus og er utenfor livsfare, sier den franske ambassaden i en uttalelse.

Bilde fra åstedet tatt av borgermester

Bilder fra borgermester Christian Estrosi viser at det er mye politi i sentrum av byen. Estrosi selv skriver at det dreier seg om et terrorangrep.

Foto: Christian Estrosi / Twitter
Laster Twitter-innhold

Rystet av flere angrep

For om lag to uker siden ble Frankrike rystet av drapet på læreren Samuel Paty. Paty ble drept og lemlestet av en 18 år gammel tsjetsjener etter å ha vist elever en karikaturtegning av profeten Muhammed, trykket i satiremagasinet Charlie Hebdo.

Gjerningsmannen var en tsjetsjensk-født 18-åring, som ble drept av politiet like etter at han hadde drept læreren. Sju personer er siktet for medvirkning til drapet, deriblant to tenåringer som hjalp til med å identifisere læren.

I juli 2016 ble Nice åsted for et annet terrorangrep, da Mohamed Boulhef kjørte en lastebil ned strandpromenaden Promenade des Anglais på Frankrikes nasjonaldag. 86 mennesker ble drept, flere enn 400 ble skadet. Gjerningsmannen skal ha vært inspirert av terrorgruppa Den islamske staten.

Ny karikaturstrid

Etter det rystende drapet på læreren Paty, har det pågått en debatt om ytringsfrihet og religionskritikk i Frankrike. I etterkant av drapet på Paty har Frankrikes president kommet et kraftig forsvar av retten til å vise karikaturer av profeten Mohammed.

Dette har ført til sinne i flere muslimske land, særlig fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som har sammenlignet måten muslimer blir behandlet på med folkemordet på jødene før og under andre verdenskrig.

Enkelte land har også oppfordret til en boikott av franske varer. Pakistans statsminister Imran Khan har beskyldt Macron for å bidra til ytterligere polarisering og med det radikalisering.

Miguel Angel Moratinos, sjefen for Unoac – en FN-allianse som jobber mot ekstremisme – har uttalt at han er dypt bekymret over de økte spenningene den nye karikaturstriden har ført til.

Fordømmer angrepet i Nice

Kommunikasjonssjefen til Erdogan, Fahrettin Altun, sier torsdag at Tyrkia vil fortsette å konfrontere politikere som fornærmer islam. Samtidig sier han at han fordømmer terrorangrepet i Nice, skriver CNN.

Slik meningsløs vold har ikke noe med islam eller muslimer å gjøre, sier Altun.

Utenriksdepartementet i Tyrkia har også fordømt angrepet.

– Vi står i solidaritet med folket i Frankrike mot terror og vold, heter det i en uttalelse.

Også Iran fordømmer knivangrepet og sier «provokasjons- og voldsspiralen» må ta slutt.

– Vi fordømmer sterkt dagens terrorangrep i Nice, tvitrer Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Angrepet skal ha skjedd utenfor kirken Notre-Dame i Nice.

SISTE NYTT

Siste nytt