Kjølesystemet ved enda et kraftverk nede for telling

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Pumpesystemet som kjøler ned reaktoren ved Tokai-kraftverket i Ibaraki har stoppet opp, melder japanske medier.

Ung gutt undersøkes for radioaktivitet

En ung gutt kontrolleres for radioaktivitet i Fukushima.

Foto: Daisuke Tomita / Ap

Dette er det tredje kjernekraftverket i rekken som opplever problemer med kjølesystemene etter fredagens kraftige jordskjelv og påfølgende tsunami i Japan.

Ifølge operatørene ved kraftverket skal reservepumpene fremdeles virke, melder AFP.

– En sjøvannspumpe, som blir drevet av en dieselgenerator, stoppet på grunn av tsunamien, og deretter stanset vi et av kjølesystemene manuelt. Men de andre kjølesystemene virker som de skal, og temperaturen i reaktoren fortsetter å falle gradvis, sier talsmann for Japan Atomic Power Company, Masao Nakano.

Utsatt for ulykke tidligere

Tokai nummer to-kraftverket ligger i Ibaraki-provinsen, et stykke sør for Fukushima og Onagawa hvor det tidligere er meldt om problemer.

Ved kraftverket Fukushima Daiichi kjøles flere reaktorer ned med sjøvann etter at kjølesystemene ble skadd i jordskjelvet, mens kraftverket i Onagawa ble satt i kriseberedskap søndag etter høye målinger av radioaktiv stråling.

Tokai-kraftverket ligger 120 kilometer nord for hovedstaden Tokyo, og var utsatt for en atomulykke i 1999, melder Reuters.

Den gangen mistet to personer livet etter å ha blitt utsatt for radioaktivitet, ifølge Wikipedia.

Leter ette utslippskilde

Atomfrykten i Japan stiger, etter at kraftverk på kraftverk melder om problemer med reaktorene sine.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA viderebragte i dag en melding fra japanske myndigheter om at en ny katastrofe kunne være under oppseiling ved atomkraftverket i Onagawan.

To timer senere kom kontrameldingen fra det japanske atomsikkerhetsbyrået om at alle reaktorene ved anlegget i Onagawa er i orden og nedkjølingsanlegget virker som det skal.

Likevel er det påvist høye verdier av radioaktivitet i lufta rundt kraftverket, men ingen aner hvor dette stammer fra.

Frykter ny eksplosjon i Fukushima

I Fukushima er trusselen derimot større. her jobber man på spreng med å få kjølt ned reaktor nummer to på Fukushima Daiichi-kraftverket med sjøvann.

Selskapet som driver anlegget, Tokyo Electric Power Co (TEPCO), rapporterte om en nødsituasjon nivå 4 på en skala fra 1 til 7.

Kjernekraftverket i Fukushima som er rammet av jordskjelvet

Kjernekraftverket i Fukushima som er rammet av jordskjelvet.

Foto: STR / Afp

Fredag og lørdag var det reaktor 1 og 3 som har skapt problemer. Søndag morgen morgen ble det advart om at det var fare for eksplosjon også ved reaktor nummer 2.

En eksplosjon ved denne reaktoren ville ifølge BBC være enda mer alvorlig enn ved de andre reaktorene, fordi det i denne brukes plutonium og uran som brensel. Ved de andre brukes kun uran.

SISTE NYTT

Siste nytt