NRK Meny
Normal

– Vi har fraktet vekk lik fra alle deler av byen

Handelsmenn ble brent levende i bodene sine og hele familier ble drept mens husene deres brant. Sjokkerte overlevende forteller om fryktelige scener etter Boko Harams siste grusomhet i Nigeria.

Boko Haram

Boko Haram står bak en rekke grufulle angrep nord i Nigeria de siste årene. Bare i år anslås det at 1500 mennesker er drept som følge av volden. Her er et bilde av medlemmer av gruppen, og mannen som hevder å være deres leder, Abubakar Shekau, fra september i fjor.

Foto: - / Afp

Medlemmer av islamistgruppen Boko Haram jevnet bygninger med jorden da de angrep landsbyen Gamboru Ngala, nær grensen til Kamerun, mandag.

De skjøt mot sivile som begynte å flykte og etterlot hundrevis av døde, ifølge øyenvitner som nyhetsbyrået AFP har snakket med onsdag.

Overlevende sier at ekstremistene stormet landsbyen i pansrede biler og på motorsykler, noe som gjorde at mange ikke turte å returnere tilbake til Gamboru Ngala like etter angrepet.

Nigeria Kidnapped Girls

Boko Harams leder, Abubakar Shekau, i et bilde tatt fra en video for drøye to uker siden. Her truer han med å selge jentene gruppen bortførte for over tre uker siden.

Foto: Ap

Derfor har detaljer fra det barbariske angrepet blitt kjent bit for bit de siste par dagene etter hvert som de lokale våget seg tilbake til hjemmene sine fra skjul.

– Drepte ni i samme familie

De kom tilbake til en by fylt med døde mennesker i gatene, forteller vitnet Musa Abba til AFP via telefon.

Senator i regionen, Ahmed Zanna, sier at rundt 300 mennesker ble drept av Boko Haram på mandag, og siterer informasjon myndighetene har fått fra de lokale. Dette er et tall som flere av innbyggerne i Gamboru Ngala bekrefter.

– Vi har fraktet vekk lik fra alle deler av byen. På gaten og i utbrente hjem, sier Abba.

– Ni medlemmer av samme familie ble brent levende inne i sitt hjem.

En annen innbygger, Babagana Goni, sier han telte 30 lik i gatene før han gikk hjem. Han klarte ikke å takle det han så lenger.

– Jeg ble dårlig av å se det, sier han.

– Noen av likene er brent til det ugjenkjennelige. En del av de døde ble skutt, mens andre fikk halsen skjært over.

Flere angrep

Gamboru Ngala har blitt angrepet flere ganger tidligere, men Abba sier at dette var det verste angrepet de har opplevd.

Senator Zanna sier at byen mandag var ubeskyttet fordi soldater som var stasjonert der ble flyttet for å bidra i søket etter de over 200 jentene som ble kidnappet av Boko Haram 14. april. Gamboru ligger i Borno, samme delstat hvor jentene ble kidnappet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kvinner i Lagos demonstrerer for å få regjeringen til å redde bortførte nigerianske skolejenter

Kvinner i Lagos demonstrerer for å få regjeringen til å redde bortførte nigerianske skolejenter.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Bortføringen har denne uken fått stor oppmerksomhet i vestlige medier, og både USA, Storbritannia og Frankrike ønsker nå bidra i jakten på de ytterliggående islamistene som terroriserer lokalbefolkningen nord i landet.

Navnet Boko Haram betyr «vestlig utdanning er forbudt» på det lokale Hausa-språket. Gruppen står bak en rekke angrep nord i Nigeria de siste årene. Bare i år anslås det at 1500 mennesker er drept som følge av volden og myndighetenes forsøk på å bekjempe gruppen.

150 begravelser

I Gamboru Ngala har lokalbefolkningen holdt begravelser siden tirsdag og bare gradvis forstått omfanget av massakren etter hvert som flere og flere lik har dukket opp.

– Byen har begravd over 150 mennesker og man finner stadig flere døde, spesielt på markedsplassen, sier Babagana Goni.

– Flere av de døde er kjøpmenn som ble brent levende i butikkene sine, hvor de gjemte seg da de hørte lyden av skudd bli avfyrt og eksplosjonene rystet byen.

Ifølge Goni er flere av de drepte kjøpmenn fra nabolandene Kamerun og Chad, og slektningene til disse har siden hentet sine døde for å begrave dem i hjemlandet.

2000 flyktet til Kamerun

Byens økonomiske senter har blitt fullstendig ødelagt, og markedet – som tiltrekker seg selgere fra hele regionen – er helt nedbrent.

Mandagens brutale angrep gjorde at Kameruns militære forsterket vaktholdet langs den nigerianske grensen, forteller en kilde i den kamerunske grensebyen Fotokol til AFP. Kilden som arbeider i helsevesenet ønsker å være anonym.

– Dødstallet er veldig høyt. Vi tror at mer enn 200 mennesker ble drept, sier kilden og legger til at rundt 2000 nigerianere, inkludert soldater har flyktet til Kamerun. 30 døde skal også ha blitt transporter til den kamerunske byen.

– Folk har fått halsen skjært over, andre har blitt skutt. Noen av likene var helt utbrent. Det var fryktelig, sier kilden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt