Nytt funn kan gi færre selvmord

Snart vil man kunne identifisere selvmordsutsatte pasienter ved hjelp av en vanlig blodprøve, hevder svenske forskere.

Illustrasjonsfoto: Selvmord

Illustrasjonsfoto: Betennelser i hjernen kan være en utslagsgivende årsak til depresjoner, viser ny, svensk forskning.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

En ny studie fra et forskningsteam i Lund viser at pasienter som har forsøkt å begå selvmord har høyere nivåer av signalmolekylet interleukin-6 (IL-6) i blodet.

De høye nivåene av IL-6 skilller risikogruppen fra andre deprimerte pasienter og friske forsøkspersoner.

Så snart man har funnet ut hvor de utslagsgivende grenseverdiene går, betyr dette at man ved hjelp av en enkel blodprøve vil kunne oppdage på et tidlig tidspunkt om en pasient er i faresonen eller ikke.

Tyder på en betennelse i hjernen

Ifølge Svenska Dagbladet har en tidligere studie av de samme forskerne vist at personer som har vært gjennom selvmordforsøk har unormalt høye nivåer av IL-6 i ryggmargen.

I den nye studien går de enda lenger ved å hevde at man ved hjelp av en enkel blodprøve kan se målbare forskjeller mellom de to gruppene.

– Vi må finne ut av hvor grenseverdiene går. Når vi vet det kan IL-6, i kombinasjon med andre betennelsesstoffer, brukes som en markør for å identifisere svært syke pasienter som også løper en riskio for å utvikle selvmordstanker, sier Lena Brundin, førsteamanuensis i eksperimentell psykiatri til SvD.

Hun forklarer at de høye nivåene av IL-6 kan tyde på at pasienter i den utsatte gruppen har en betennelse i hjernen som som skiller dem fra personer med andre typer depresjoner.

Vil bruke betennelsesdempende

Og dette funnet åpner for nye og alternative behandlingsmetoder.

De pasientgruppene som sliter med selvmordstanker betegnes ofte som behandlingsresistante fordi de ikke svarer på normal antidepressiva-behandling.

I Lund vil Burdin og hennes kolleger nå starte et nytt forsøk for å se om pasientene reagerer bedre på en kombinasjon av legemiddel der de får betennelsesdempende medisiner i tillegg til antidepressiva.

– De betennelsesdempende medisinene vi bruker finnes allerede ute på markedet. Dermed vil vi snart kunne se om de har en effekt. Vår teori er at betennelsen ligger i veien og blokkerer for antidepressivene, sier Brundin.

– Kan redde liv

Innen klinisk psykiatri har det lenge vært mistenkt at betennelser kan være en utslagsgivende årsak til depresjoner.

Ifølge Brundin vil muligheten for tidlig å kunne fange opp de mest utsatte pasientene og gi dem rett behandling kunne redde liv.

NRK har prøvd å komme i kontakt med spesialister innen klinisk psykiatri i Norge, men har inntil videre ikke lyktes i å få tak i noen som kan kommentere de svenske funnene.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt