NRK Meny
Normal

Nytt fredshåp for Ukraina

Den franske presidenten François Hollande kunngjorde mandag at han vil prøve å få til et toppmøte om Ukraina en av de nærmeste ukene. Samtidig er en av lederne for de prorussiske separatistene øst i Ukraina avsatt.

En kvinnen står foran det ødelagte huset sitt i landsbyen Golmovskij 10. august 2014

En kvinne står foran det ødelagte huset sitt i landsbyen Golmovskij 10. august 2015

Foto: ALEKSEY FILIPPOV / Afp

Sist fredag ble det dramatisk ved en av grenseovergangene mellom den delen av Ukraina som kontrolleres av de prorussiske separatistene og selve Russland.

Lederen for parlamentet i folkerepublikken Donetsk, Andrej Purgin hadde ifølge avisen Novaja Gazeta vært på et møte med representanter for den russiske sikkerhetstjenesten FSB i St. Petersburg, da han ble holdt tilbake av sine egne, de prorussiske separatistene som kontrollerer grenseovergangen i Uspenka.

Etter i praksis å ha vært arrestert, ble Purgin så ført til Donetsk og til et ekstraordinært møte i parlamentet. Parlamentsbygningen var omringet av soldater og stridsvogner, og for Purgin var det ingen tvil om hva som kom til å skje.

Han ble fortalt at man ikke lenger hadde tillit til ham og i stedet ble Denis Pusjilin utnevnt til leder i nasjonalforsamlingen i Folkerepublikken Donetsk.

Denis Pusjilin, til venstre har representert de prorussiske separatistene i flere forhandlingsrunder

Denis Pusjilin her til venstre, er ny president i nasjonalforsamlingen i 'Folkerepublikken Donetsk'.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Styrt fra Moskva

Blant de frammøtte var det klart at det som skjedde var styrt fra Moskva.
Russland ønsket rett og slett en endring i den politiske ledelsen i Folkerepublikken Donetsk.

Denis Pusjilin har lenge vært et av ansiktene utad for de prorussiske separatistene, blant annet som den som har representert dem under forhandlingene i Minsk regi av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSCE.

Purgin derimot har i mange år vært en av dem i Donbassområdet som har arbeidet for at denne delen av Ukraina burde bli en del av Russland, en kompromissløs russisk nasjonalist altså.

Andrej Purgin har vært kjent som en beinhard prorussisk nasjonalist

Andrej Purgin ble under dramatiske omstendigheter før helgen kastet som parlamentspresident i 'Folkerepublikken Donetsk'.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Palassrevolusjon gir håp om fred?

Nå er Purgin ute, og flere observatører, blant dem den russiske nasjonalisten Andrej Zjusjkovskij, mener at den russiske presidenten Vladimir Putin nå ønsker å presse de prorussiske separatistene i Luhansk og Donetsk til å godta punktene i Minsk-avtalen fra februar, som innebærer at ukrainske myndigheter også skal få kontroll over hele grensen mot Russland.

– Purgin ble presset til å gå fordi han gikk mot flere av punktene i Minsk-avtalen, skriver Zjusjkovskij på sin blogg.

En sentral kilde i det russiske utenriksdepartementet sier til NRK at det største problemet nå er at ukrainske myndigheter nekter å snakke med separatistene.

De endringene som det ukrainske parlamentet vedtok i forrige uke, under voldsomme protester ute på gatene i Kiev, nærmer seg de krav om regionalt selvstyre som både separatistene og russiske myndigheter har krevd.

Nytt toppmøte om Ukraina

Men det at Kiev nekter å snakke med representanter for Folkerepublikkene Donetsk og Luhansk, er helt uakseptabelt for Moskva. Her må trolig partene finne fram til et eller annet kompromiss.

Mandag tok den franske presidenten François Hollande initiativet til et nytt toppmøte der både Porosjenko og Putin, samt den tyske forbundskansleren Angela Merkel deltar.

Sist helgs begivenheter i folkerepublikken Donetsk kan være en del prosess der Russland nå prøver å skape et grunnlag for en mer varig fred og mulig politisk løsning i det krigsherjede Ukraina. Nærmere 7000 mennesker har mistet livet i uro og krig i Ukraina det siste halvannet året.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt