NRK Meny
Normal

Nytt forlis ved Lampedusa

En båt med rundt 250 flyktninger kantret i farvannet sør for den italienske øya Lampedusa og Malta. Flere omkomne er funnet i sjøen – blant dem ti barn, melder nyhetsbyrået ANSA.

Redningsaksjon Malta/Lampedusa

Folkene om bord i det maltesiske flyet så at båten var i ferd med å kantre. de kastet ut en redningsflåte.

Foto: Armed forces of Malta

For andre gang på en drøy uke er afrikanske flyktninger i livsfare idet de forsøker å ta seg inn i Europa via den italienske øya.

3. oktober mistet over 300 mennesker livet. Fredag kantret en båt med over 250 mennesker om bord. Hvor mange som overlevde forliset og hvor mange som døde er foreløpig uklart.

Kastet ut vester og flåter

En talsmann for marinen sier det ble sendt båter og helikopter til ulykkesstedet, litt over 100 kilometer sør for Lampedusa.

Det ble kastet ut redningsvester og flåter fra båtene og helikoptrene, skriver La Stampa. I sjøen lå det flere omkomne. Nyhetsbyrået ANSA melder at det skal være funnet 50 døde, blant dem skal ti være barn.

Flyktningene om bord i den overfylte båten ringte etter hjelp via en satellittelefon.

Da et maltesisk fly kom til, begynte alle om bord å bevege seg i båten for å fange oppmerksomheten til mannskapet på flyet, og det kan ha fått båten til å kantre.

På en pressekonferanse fredag kveld sa den maltesiske statsministeren, Joseph Muscat at det hittil er bekreftet 27 døde og at minst tre av dem er barn. Han sa tallene trolig kommer til å stige etter hvert som man får mer oversikt over situasjonen.

Ber om hjelp fra Europa

Ifølge en talsmann for den maltesiske kystvakten gjorde kraftig vind i området redningsarbeidet vanskelig.

– Mange har overlevd og de skadde blir nå brakt med helikopter til Lampedusa, sa Marco Di Milla, talsmann for den italienske kystvakten. Han anslo at over 200 personer var hentet opp fra havet.

Ulykken skjedde i internasjonalt farvann og redningsarbeidet ble ledet fra Malta.

– Ulykken er en dramatisk bekreftelse på den kritiske situasjonen Italia står overfor når det gjelder flyktninger, sa statsminister Enrico Letta etter ulykken.

Han understreket at flyktningproblemet er et europeisk problem, ikke bare et problem for Italia og Malta.

Det samme sa den maltesiske statsministeren på sin pressekonferanse:

– Vi kan ikke la Middelhavet bli en gravplass, sa Joseph Muscat.

Flere ulykker i området

Tidligere i dag plukket flere handelsskip opp flere enn 500 mennesker fra fem småbåter i Middelhavet.

For litt over en uke siden druknet flere hundre mennesker da en båt med rundt 500 flyktninger gikk ned ved den italienske øya Lampedusa.

De fleste som gikk om bord i båten som gikk fra land i Libya var fra Somalia og Eritrea. Kun 155 personer er reddet i land.

Etter forliset fikk italiensk kystvakt kritikk for at redningsarbeidet tok for lang tid. EU-kommisjonen har foreslått at en Middelhavspatrulje skal overvåke havområdet for å øke sikkerheten.

Ifølge FNs Høykommisær for flyktninger har det kommet 32.000 flyktninger til Sør-Italia og Malta i år. To tredeler av dem har søkt om asyl.

Italia har bedt om hjelp til å håndtere strømmen av flyktninger som kommer fra Nord-Afrika. Nå blir temaet satt på planen for det kommende EU-toppmøtet i slutten av oktober.

Lampedusa/Malta

Ulykken skjedde sørøst for Lampedusa, i maltesisk farvann.

Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt