Hopp til innhold

Lurer fattige til å selge nyrene sine

Politiet i Bangladesh sier de har avslørt organisert salg av menneskeorganer. Hittil skal de ha overtalt opp mot 200 personer til å selge nyrer mot kontanter.

Nyre

De fattige landsbybeboerne skal ha fått mellom 10.000 og 15.000 kroner for å selge nyra si. Flere av dem skal ha blitt syke i ettertid.

Foto: BaddOxx/Flickr Creative Commons

Tre personer er arrestert i Kalai-området, rundt 300 kilometer nordvest for hovedstaden Dhaka. Arrestasjonene skjedde etter landsbybeboere skal ha fortalt at de ble overtalt til å fjerne organene sine ulovlig.

– Veldig mange fattige har solgt nyrene sine for 150.000 til 200.000 taka, sier Fazlul Karim, den lokale politidistriktsjefen til AFP.

Beløpet tilsvarer rundt 10.000 til 15. 000 kroner.

– Bare toppen av isfjellet

Hittil har undersøkelser vist at 38 innbyggere i fem ulike fattige landsbyer har byttet nyrene sine mot kontanter, men ifølge politiet er dette bare toppen av isfjellet.

– Vi tror det kan være opp mot 200 ofre, sier Karim.

Flere av de som har solgt nyrene sine skal ha blitt syke etter operasjonen.

Ifølge loven i Bangladesh er nyretransplantasjoner kun tillatt hvis orgenet er donert av slekt eller ektefelle.

Tror leger og sykepleiere er involvert

Politiet mistenker at leger, sykepleiere og forretningsmenn i Dhaka er involvert i organtraffickingen.

– De tre personene vi har arrestert er bare småbrikker. To av dem har til og med solgt sine egne nyrer og deretter blitt en del av gjengen, sier politisjefen.

– Det er derfor naturlig å anta at profesjonelt helsepersonell er involvert, sier Karim, og legger til at gjengen er mistekte for å ha solgt organer til pasienter i Singapore og India.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt