Nyoppdaget van Gogh-tegning stilles ut

En nyoppdaget blyanttegning av den nederlandske kunstneren Vincent van Gogh blir stilt ut ved et museum i Amsterdam. Tegningen har vært i en privat samling i over 100 år.

Tegning av den nederlandske mesteren Vincent van Gogh, datert november 1882, som ble offentlig vist for første gang på Van Gogh -museet i Amsterdam, Nederland, torsdag 16. september 2021

NYOPPDAGET: Tegning av den nederlandske mesteren Vincent van Gogh, datert november 1882, som ble offentlig vist for første gang på Van Gogh -museet i Amsterdam, Nederland, torsdag 16. september 2021

Foto: Peter Dejong / AP

Torsdag ble en nyoppdaget blyanttegning av den nederlandske kunstneren Vincent van Gogh vist frem for allmennheten for første gang, skriver The Guardian.

Skissen viser en eldre mann, som sitter fremoverlent med albuene på kne og har hode i hendene.

Tegningen har signaturen «Vincent» og er tilsynelatende en skisse til det senere verket «Worn out». Den har vært i privat eie hos en nederlandsk familie siden 1910, og skal nå stilles ut på et museum i Amsterdam.

Blyanttegning av en eldre mann som sitter bøyd med hode i hendene. Tegnet av Van Gogh i 1882.

BLYANTTEGNING: Blyanttegning av en eldre mann som sitter bøyd med hode i hendene. Tegnet av Van Gogh i 1882.

Foto: Peter Dejong / AP

Spektakulær oppdagelse

Seniorforsker Teio Meedendorp ved van Gogh museet i Amsterdam sier det en spektakulær oppdagelse fra den tiden kunstneren bodde i Haag.

– Den passer perfekt inn med de mange skissene vi kjenner til fra van Goghs tid i Haag, og koblingen til «Worn out» er åpenbar, sier han i en uttalelse på museets hjemmeside.

Eieren av verket, som foretrekker å være anonym, ba museet om å avgjøre om tegningen faktisk ble laget av van Gogh.

Eksperter har datert tegningen til november 1882 og knytter den til flere andre tegninger som ble utført av van Gogh på den tiden. I et brev til sin bror Theo skal Vincent van Gogh ha skrevet: «I dag og i går tegnet jeg to figurer av en gammel mann med albuene på kne og hodet i hendene, kanskje jeg skal gjøre et litografi av det».

På den tiden var Vincent van Gogh 29 år gammel, og skisserte så mange studier av mennesker i Haag som han kunne. Målet var å få jobbe med illustrasjoner for magasiner, tjene sine egne penger, for å kunne bli mindre avhengig av sin bror.

Van Gogh museet mener den nyoppdagede tegningen gir eksepsjonell innsikt i kunstnerens prosess i perioden.

Fiksering med melk og vann

Meedendorp sier det er vanskelig å anslå hva tegningen er verdt.

Materialet som er anvendt, er i overensstemmelse med den tidlige perioden i hans kunstnerliv.

Han skal ha brukt en tykk snekkerblyant og tegnet på grovt akvarellpapir. Med melk og vann skal han laget fikseringsmiddel, som førte til at blyanten ble mørkere og mer matt. I tillegg kan skader i hjørnet på tegningens bakside forklares med hvordan van Gogh pleide å feste papirark til tegnebrettet.

Seniorforsker Teio Meedendorp viser frem tegningen av Vincent van Gogh.

STILLES UT: Seniorforsker ved Van Gogh museet i Amsterdam, Teio Meedendorp viser frem tegningen av Vincent van Gogh.

Foto: Peter Dejong / AP

– Får lyst til å tegne selv

Seniorforskeren har i mange år vært spesielt opptatt av tegningene til van Gogh. Han sier det er en fryd å få se dem på nært hold.

– Når du ser nærmere på tegninger som dette, får du lyst til å plukke opp en blyant og tegne selv, sier Meedendorp.

I et normalt år får museet opptil 300 henvendelser fra folk som tror de eier en tapt van Gogh. Svært få av dem kommer til museet, og enda færre er funnet å være en ekte verk fra kunstneren.

Blyanttegningen skal vises på museet fra 17. september frem til 2. januar, før den returneres tilbake til eieren.

Les også: Odd Nerdrum kom ikkje med på Høstutstillingen: – Skammeleg!

Les også: Bekrefter at Nasjonalmuseets van Gogh-maleri er ekte

SISTE NYTT

Siste nytt