NRK Meny
Normal

Fire nynazister innvalgt i Europaparlamentet

For første gang kommer det til å være rene nynazister i Europaparlamentet. Både tyske NPD og greske Gyllent Daggry kommer inn etter søndagens valg.

NPD-plakat

Det nynazistiske partiet NPD vakte raseri i 2011 med en plakat med bilde av partileder Udo Voigt og teksten «Gi gass!».

Foto: Michael Sohn / Ap

Udo Voigt

NPD-leder Udo Voigt blir valgt inn i EU-parlamentet.

Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Det tyske nynazistiske partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) kommer til å få en representant i Europaparlamentet.

Det er klart etter at NPD fikk rundt 300.000 stemmer, eller cirka én prosents oppslutning.

Etter at den tyske forfatningsdomstolen fjernet sperregrensen på tre prosent blir dermed NPD-leder Udo Voigt medlem av Europaparlamentet.

– Det er fryktelig at NPD kommer til å representere Tyskland i parlamentet, sier den sosialdemokratiske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier.

«Nasjonalsosialistisk» parti

NPD kaller seg selv «nasjonalsosialistisk», på samme vis som 1930-tallets tyske Nazi-parti.

Partiet er åpenlyst fremmedfiendtlig og antisemittisk og tyske deltstatsmyndigheter har flere ganger prøvd å få partiet forbudt på grunn av rasisme.

Før delstatsvalget i Berlin i 2011 skapte partiet raseri med en valgplakat der partileder Udo Voigt poserte på motorsykkel med teksten «Gi gass!»

Plakaten ble blant annet hengt opp utenfor det jødiske museet i Berlin, noe som fikk lederen for stiftelsen som håndterte kompensasjonen til nazistenes slavearbeidere, Martin Salm, til å reagere.

Han sa at i lys av nazistenes bruk av gasskamre i jødeutryddelsene var plakat-teksten «motbydelig, provoserende og uakseptabelt».

Artikkelen fortsetter under bildet

Tyske nynazister

Tyske nynazister i NPD under en demonstrasjon mot asylsøkere i Berlin 24. august i fjor.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Tre greske nynazister

Gyllent Daggry-tilhengere

Gyllent Daggry-tilhengere under et valgmøte i Athen sist fredag. Medlemmene i Gyllent Daggry bruker mye nazi-lignende symboler.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP
Nikolaos Michaloliakos

Lederen av Gyllent Daggry, Nikolaos Michaloliakos, har sittet i varetektsfengsel de siste åtte månedene.

Foto: Nikolas Giakoumidis / Ap

Også fra Hellas er det valgt inn nynazister i Europaparlamentet. Partiet Gyllent Daggry ble tredje største parti i Hellas med rundt ti prosent av stemmene.

Partiets suksess kom til tross for at partiets leder og flere av dets ledende parlamentsmedlemmer er varetektsfengslet, siktet for å ha startet en kriminell organisasjon.

Gyllent Daggry ble stiftet på 1980-tallet av Nikos Michaloliakos, en mann som åpent skrøt av at han beundret Adolf Hitler.

Så sent som for to år siden benektet Michaloliakos offentlig at nazistene hadde noe ansvar for masseutryddelsen av jøder under annen verdenskrig.

Før årets valg har Gyllent Daggry prøvd å forbedre ryktet sitt.

Støvler og svartskjorter er byttet ut med dress, og kandidatene ved årets valg er advokater, leger, universitetsprofessorer og andre samfunnsstøtter.

Jobbik nest størst i Ungarn

I tillegg til nynazistene fra tyske NDP og greske Gyllent Daggry fikk det høyre-ekstreme ungarske partiet Jobbik inn tre representanter i Europaparlamentet.

Jobbik gikk tilbake fra forrige valg og fikk 14,7 prosent av stemmene, men det var likevel nok til at det ble Ungarns nest største parti.

Partiet selv nekter for at det er et nynazistisk parti og kaller seg «et prinsippfast, konservativt og radikalt patriotisk, kristent parti».

En rekke utspill om romfolk, jøder og homofile har likevel gjort at det er blitt regnet som et nynazistisk parti av mange.

– Bør bekymre alle

I Norge mener Europabevegelsen at valget på nytt EU-parlament bør bekymre alle, enten man er EU-medlem eller ikke.

– En stemmeoppslutning på stedet hvil og en styrking av de populistiske og ekstreme fløyene truer både demokratiet i Europa og EU som politisk prosjekt, sier Jan Erik Grindheim, leder i Europabevegelsen, i en pressemelding.

Se antall mandater landene har i Europaparlamentet ved å klikke på hvert enkelt land.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt