Nye uroligheter i Egypt

Hundrevis av mennesker deltok i demonstrasjoner mot president Abdel-Fattah al-Sisi i Suez lørdag kveld. Sikkerhetsstyrker brukte tåregass og minst 74 personer er arrestert.

Demonstrantene her i Kairo krever presidentens avgang.

Demonstrantene Kairo krever president Abdel-Fattah al-Sisis avgang.

Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Flere hundre egyptere demonstrerte i havnebyen Suez lørdag kveld. De krever at president Abdel-Fattah al-Sisi går av.

På Twitter er det lagt ut flere videoklipp som viser hvordan demonstrantene roper slagord mot myndighetene og landets president.

Laster Twitter-innhold

Det er andre kveld på rad i Egypt at det arrangeres demonstrasjoner mot den sittende presidenten.

Demonstrantene i Suez ble møtt med sikkerhetsstyrker som barrikaderte gatene og satte inn pansrede kjøretøy. Ifølge nyhetsbyrået AFP oppsto det sammenstøt mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene.

– Det var omtrent 200 mennesker til stede. Sikkerhetsstyrkene avfyrte tåregass og gummikuler, og folk ble skadd, sier en mann som var til stede.

Også flere andre som AFP har snakket med sier at politiet benyttet tåregass og gummikuler.

En sikkerhetskilde hevder overfor nyhetsbyrået at det kun var et titalls demonstranter i gatene, men det ble ikke gitt ytterligere informasjon om myndighetenes respons.

Ifølge al-Jazeera krevde også demonstrantene at de som ble arrestert under fredagens demonstrasjoner skulle bli løslatt.

Etter at Abdel-Fattah al-Sisi tok makten i et militærkupp i 2013 har hans regime slått hardt ned på politiske motstandere og opposisjonelle.

Demonstrasjoner har vært forbudt og aktivister og opposisjonelle blir fengslet. Myndighetene har i tillegg stengt uavhengige medier og nettsteder.

Laster Twitter-innhold

Mange pågrepet

Minst 74 personer ble fengslet etter demonstrasjonene i Kairo fredag kveld. Det har AFP fått opplyst av kilder i sikkerhetsstyrkene. Det har vært demonstrasjoner i flere andre byer.

Også i Kairo skal det ha blitt brukt tåregass mot demonstrantene.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Right Watch ber internasjonale ledere og FN ta opp arrestasjonene med al-Sisi når han skal delta under FNs hovedforsamling neste uke. De advarer mot å bruke makt mot fredelige demonstranter.

Fredag var det også uroligheter i den egyptiske hovedstaden Kairo.

Fredag var det også uroligheter i den egyptiske hovedstaden Kairo.

Foto: STR

Regjeringens organ som akkrediterer utenlandske journalister publiserte en uttalelse sent lørdag kveld. Internasjonale medier ble da bedt om at deres rapportering av hendelser i landet «ikke bør overdrives». Demonstrasjonene ble ikke nevnt konkret.

Kom i stand på nett

Demonstrasjonene fredag kom i stand etter oppfordringer fra aktivister i sosiale medier, blant dem bygningsarbeideren og skuespilleren Mohamed Ali.

45-åringen, som selv har jobbet for det egyptiske forsvaret og som nå lever i eksil i Spania, har de siste ukene lagt ut flere videoer. Der anklager han al-Sisi, og det egyptiske militæret, for omfattende korrupsjon.

Abdel-Fattah al-Sisi avviste forrige uke anklager om korrupsjon. Han har foreløpig ikke kommentert demonstrasjonene eller kravene om at han må gå av.

Lørdag publiserte Mohamed Ali en video på sosiale medier hvor han ber egyptere delta i en «millionmann-marsj» neste fredag. Målet er at markeringene skal holdes i alle byer over hele Egypt.

SISTE NYTT

Siste nytt