NRK Meny
Normal

Nye storstreiker lammer Frankrike

Franskmenn våknet i dag opp til kaos igjen. Nye streiker mot den omstridte pensjonsreformen lammer landet. Også norske flyavganger til Paris blir innstilt.

FRANCE-STRIKE-PENSIONS-POLITICS

Folk strømmer ut i gatene i massedemonstrasjon mot Sarkozys pensjonsreform

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

I Paris og andre franske storbyer er det i dag kaos. Togperrongene og metrostasjonene er fulle av folk som ikke kommer seg på jobb. På motorveiene stanger bilene i kilometer lange køer.

Fly, tog og metro står, og over hele landet er skoler og postkontorer stengt i den 24 timer lange streiken.

De ansatte har lagt ned arbeidet i protest mot den nye omstridte pensjonsreformen.

France Retirement Strikes

Det er trangt om plassen på perrongen til metrostasjonen St Lazare i Paris i dag. Bare halvparten av metrotogene går og det merkes i storbyen Paris.

Foto: Jacques Brinon / Ap

Les også: Sarkozy bestemt på å heve pensjonsalderen

Streiken rammer spesielt de reisende. Omkring 50 prosent av all innenlands flytrafikk er stoppet opp, mens 40 prosent av den internasjonale flytrafikken fra Charles de Gaulle er kansellert. Halvparten av togene står, det samme med RER, regionaltogene rundt Paris.

Også reisende fra og til Norge blir rammet av den franske streiken.

To flyavganger til og fra Paris er innstilte. Det er alle SAS-fly, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn.


232 demonstrasjoner i dag

Og mer kaos over er ventet utover torsdag.

FRANCE-PROTESTS/

Det er lange køer på motorveiene inn til Paris i dag

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

I Paris og alle store franske byer begynner nå protestdemonstrasjoner, og fagbevegelsen oppfordrer folk til å delta, i protest mot Nicolas Sarkozys poltikk.


Franske medier skriver at det i alt vil foregår 232 demonstrasjoner over hele landet.

Forrige storstreik var den 7. september i år. Da mobiliserte fagforeningene stort og 2,5 millioner fant veien ut i gatene. Fagforeningene tror på enda større moblisering i dag.

I Paris begynner demonstrasjonen fra Bastillen og hundretusener strømmer til den kjente plassen midt i byen.

– Vi kan ikke la dette skje, sier en kvinne til fransk TF1. – Våre eldre blir mishandlet. Vi marsjerer i dag i gatene for å forsvare de rettigheter vi lenge har hatt.

En ung mann i rød T-skjorte er engasjert deltaker i toget. – Jeg er lærer, forteller han. – Jeg kan ikke fortsette å jobbe med tiårige barn inntil jeg er 70 år. Det går bare ikke.


63 prosent er imot reformen

Sarkozy vil heve pensjonsalderen med to år fra 60 til 62 år, g forlenge opptjeningstiden for full pensjon. Dette er en av de mest omstridte reformene på lenge i Frankrike.

Fagbevegelsen mobiliserer mot den borgerlige regjeringen for å få den til å snu. Tre måneder etter at pensjonsreformen ble lansert, viser meningsmålinger at regjeringen overhodet ikke har støtte for reformen blant folk flest.

FRANCE/

Nicolas Sarkozy møter kraftig motbør mot pensjonsreformen.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Liberation.fr skriver i dag at 63 prosent av franskmenn er imot å heve pensjonsalderen og støtter de streikende, mens 29 prosent støtter Sarkozys planer.

Lavest pensjonsalder i EU

Frankrike er blant EU-landene som har lavest pensjonsalder. Ifølge avisen Le Figaro er den reelle pensjonsalderen i Frankrike 58,7 år, den laveste iblant landene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling i Europa (OECD).

Rammer urettferdig

Fagforeningene og opposisjonen mener reformen rammer urettferdig og legger en for stor del av byrden på kvinner, deltidsansatte og tidligere arbeidsløse. Norsk-franske Eva Joly er blant dem som reagerer strekt på at Sarkozy hever pensjonsalderen.

– Presidenten med den store haken sier: Jeg bestemmer, sånn er det bare. Selv om det er to og en halv millioner i gatene. I andre land ville man lett etter konsensus, sa Joly til NTB nylig.

Få bukt med underskuddet

Frankrike er hardt rammet av økonomisk krise. Det franske trygdesystemet tynger statsfinanansene, og Sarkozy vil kutte trygder og opparbeidede goder.

FRANCE-STRIKE-PENSIONS-POLITICS
Foto: BERTRAND LANGLOIS / Afp

Målet er å hindre at Frankrike havner i samme økonomiske problemer som mange andre EU-land. Ifølge regjeringen vil pensjonsreformen føre til innsparinger på 70 milliarder euro, rundt 560 milliarder kroner. Regjeringen har også argumentert med at dersom reformen ikke gjennomføres, står Frankrike i fare for å få lavere kredittverdighet. Denne statusen har i de økonomiske krisetidene gitt landet tilgang på billigere lån enn andre land som ikke har fått bukt med budsjettunderskuddene.

Reformen er allerede vedtatt av Nasjonalforsamlingen. Senatet, skal debattere reformen 5. oktober,

Sarkozy er under hardt press for tiden etter masseutsendelse av romfolk, men lite tyder på at franskmenns protester mot å jobbe lengre gjør inntrykk i Eliséepalasset..

Det er ventet at reformen vil bli vedtatt i Senatet med god margin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt