Hopp til innhold

Nye skjær i sjøen for fredsavtale i Libya

FN har foreslått en fredsplan for Libya, men i den ene av Libyas to rivaliserende nasjonalforsamlinger er man nå uenige om hvorvidt de har avvist avtalen eller ikke.

LIBYA-POLITICS/ Members of the Libyan pro-government forces gesture as they stand on a tank in Benghazi

Soldater som tilhører det libyiske militæret står på en stridsvogn utenfor Benghazi i Libya. FN forhandler om en fredsavtale som skal forene de to regjeringene i Libya.

Foto: STRINGER / Reuters

Avtalen er den fjerde i rekken som er lagt fram av FNs spesialutsending Bernardino Leon, og innebærer blant annet at de to regjeringene i Libya skal danne en samarbeidsregjering.

MOROCCO-LIBYA-POLITICS-CONFLICT-UN-TALKS

FNs spesialutsending Bernardino Leon har lagt fram nytt forslag til fredsavtale i Libya, men det er fremdeles uklart om den blir godkjent av libyiske politikere.

Foto: FADEL SENNA / Afp

Den folkevalgte libyske nasjonalforsamlingen som anerkjennes av Vesten, har hatt base i byen Tobruk etter at den i fjor ble jaget ut av hovedstaden Tripoli.

Flere av representantene her hevdet tirsdag at forsamlingen hadde avvist FNs siste plan og trukket seg fra fredssamtaler som har pågått i flere måneder i Marokko.

Møter i Tyskland

Dette ble imidlertid raskt avvist av forsamlingens visepresident Emhemed Shoaib. Han opplyser til nyhetsbyrået Reuters at han har reist til Tyskland sammen med flere andre representanter for å delta i samtaler der.

Også medlemmer av den rivaliserende nasjonalforsamlingen i Tripoli er ventet å delta i samtalene i Berlin. Samtlige medlemmer av FNs sikkerhetsråd, EU, Tyskland, Spania og Italia vil også være representert på møtene i den tyske hovedstaden.

IS rykker fram

Mens Tobruk-forsamlingen tirsdag forsøkte å bli enig med seg selv, erklærte opprørere med tilknytning til IS at de nå har full kontroll over kystbyen Sirte.

– Sirte er fullstendig frigjort, skrev IS-tilhengere på sosiale medier.

Militskrigere som har forsøkt å stanse IS-opprørerne, trakk seg ut av byen, og libyske militærkilder bekrefter at de siste delene av Sirte har falt.

Libya har vært preget av kaos og kamper mellom ulike væpnede grupper etter at opprørere med støtte fra NATO styrtet diktatoren Muammar Gaddafi i 2011. Norge var et av landene som slapp flest bomber over Libya under NATO-operasjonen som pågikk parallelt med opprøret mot Gaddafi.

Mange av båtflyktningene som tar seg over Middelhavet kommer gjennom Libya, fra land lengre sør i Afrika.

SISTE NYTT

Siste nytt