NRK Meny
Normal

Ild og røyk fylte på ny himmelen over Kiev - nye sammenstøt fredag

Samtidig som Ukrainas president sa han skal revurdere Ukrainas upopulære antiprotestlov, kom det til nye sammenstøt i hovedstaden Kievs gater.

Demonstrasjoner i Kiev, Ukraina

UROLIGHETER: Det skal være brutt ut nye sammenstøt mellom demonstranter og politibetjenter i Ukrainas hovedstad Kiev sent fredag kveld.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Timer etter president Viktor Janukovitsj lovnader om mulige endringer i Ukraina for å etterkomme noen av kravene til demonstrantene, fylte ildkuler og svart røyk himmelen over Kiev, melder AP.

Demonstrantene satte fyr på gummidekk bak barrikadene sine og kaster brannbomber, stein og fyrverkeri mot opprørspolitiet.

Politiet på sin side svarte med tåregass og flere titalls demonstranter ble sendt til nærliggende helsestasjoner for behandling. I tillegg ble flere pågrepet.

– Vi skal tvinge myndighetene til å respektere oss, sier den 27 år gamle demonstranten Artur kapelan til AP.

– Ikke de, men vi, skal diktere betingelsene for en våpenhvile.

Skal revudere kontroversiell lov

Sammenstøtene hadde roet seg det siste døgnet ettersom opposisjonspolitikere har vært i møter med Janukovitsj. Men hundrevis av demonstranter sto fortsatt ved barrikadene sine, bevæpnet med stokker, steiner og brannbomber i påvente av resultatene fra møtene.

Etter nesten to måneder der den ukrainske presidenten har ignorert demonstrantenes krav, tilbød han seg fredag å møte noen av disse.

Artikkelen fortsetter under bildet

Demonstrasjoner i Ukrainas hovedstad, Kiev

MANGE SKADDE: Det er sprikende tall på antall døde, men minst tre personer skal ha mistet livet under urolighetene i Ukraina. Flere hundre skal være skadd. Natt til lørdag brøt det ut nye uroligheter i hovedstaden Kiev.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Ifølge janukovitsj vil nasjonalforsamlingen tirsdag neste uke ikke bare diskutere en regjeringsrokering, ifølge Janukovitsj, men også se på om en ny, omstridt lov bør endres. Deretter føyde han til en advarsel:

– Hvis dette går bra, da er alt vel, men hvis ikke, vil vi bruke alle lovlige midler, sa han i et møte med religiøse ledere.

Men den tidligere verdensmesteren i boksing, og nå opposisjonsleder, Vitalij Klitsjko uttalte etter Janukovitsj lovnader at den eneste måten å få en slutt på de enorme protestene er gjennom presidentens avgang.

– For bare en måned siden ville demonstrantene gått hjem. Nå krever vi presidentens avgang, sa Klitsjko til journalister fredag.

Protestene blusset opp etter nye lover

Demonstranter har tatt til hovedstadens gater i mengder de siste månedene. De raser mot myndighetenes nye linje, der bånd til EU brytes til fordel for forholdet til Russland. De omfattende demonstrasjonene hadde avtatt i styrke da de nye lovene ble annonsert – så blusset de opp igjen.

De nye lovene, som ble støttet av 235 av nasjonalforsamlingens 450 folkevalgte i forrige uke, medfører blant annet at det er forbudt å sette opp telt eller bruke høyttalere på offentlige steder. Overtredelse av dette kan straffes med store bøter eller 15 dager i fengsel. Lovene ble hastebehandlet.

Situasjonen var fredag rolig, men spent i hovedstaden Kiev, hvor demonstrantene brukte natten til å bygge nye barrikader i sentrum. Fire steder vest i landet tok demonstranter kontroll over guvernørens kontorer.

Ukrainsk politi bekrefter samtidig at to menn som døde i sammenstøt med politiet i Kiev, ble drept som følge av skuddskader. Men politiet avviser at det avfyrte skuddene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt