Hopp til innhold

Nye reiseråd – flere land blir oransje

FHI publiserte i dag oppdaterte reiseråd som gjelder fra natt til kommende mandag. Espen Nakstad sier trenden med økende smittepress fortsetter.

Visby Gotland

NYE RÅD: Fredag slapp FHI sine ukentlige reiseråd. Gotland er blant regionene i Sverige som går fra grønt til oransje.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / Fredrik Sandberg/TT

Regjeringen har besluttet at det gjøres endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for flere regioner i Norden, flere land i Europa, samt enkelte tredjeland.

Følgende land får innført innreiserestriksjoner og innreisekarantene fra natt til mandag: Island, Italia og San Marino. Frankrike går også fra oransje til rødt.

Regjeringen kom også med flere endringer i Norden:

  • Sverige: Det gjøres endringer i seks regioner i Sverige fra 2. august. Värmland går fra rødt til grønt. Det samme gjør Norrbotten. Gotland, Halland, Skåne og Stockholm går fra grønne til oransje.
  • Danmark: Københavnområdet er fremdeles rødt. I tillegg har Midtjylland gått fra oransje til rød. Det er derfor innreiserestriksjoner og karantenekrav ved innreise fra alle regioner i Danmark, med unntak av Grønland.
  • Finland: Større deler av Sør-Finland farget oransje.

For øygrupper i Europa kom det også endringer:

  • Korsika og de Sørlige egeiske øyer (Kos, Rhodos, Mykonos og Ios blant andre) i Hellas går fra røde til mørkerøde.
  • Sardinia går fra oransje til rød.
  • Kreta og Balearene forblir mørkerøde.

Bakgrunnen for de nye innreiserestriksjonene og lettelsene er en oppdatert faglig vurdering fra FHI av smittenivået og å redusere faren for importsmitte.

zRuPhkrnuqQ

Espen Nakstad sier deltavarianten av koronaviruset antagelig vil stå for mesteparten av det økende smittepresset i Europa.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til NRK at trenden med økende smittepress fortsetter i flere europeiske land.

– Vi kan regne med at det er deltavarianten som står for det aller meste av økningen, sier Nakstad.

Han snakket også kort om smittetrenden i Norge.

– Smittetrenden i Norge er nå klart stigende, med utbrudd i et titalls kommuner. Men det er fremdeles relativt lite smitte på det sentrale Østlandet, hvor mange er vaksinert, uttalte Nakstad.

Fra grå til lilla

På bakgrunn av Folkehelseinstituttets ukentlige vurdering av smittesituasjonen for koronaviruset, har regjeringen besluttet at Saudi-Arabia og Ukraina går fra grå til lilla på smittekartet.

Dermed endres også reiserådet og det frarådes ikke lenger reiser til disse to landene. Endringen gjelder fra natt til mandag 2. august.

Fra før av er disse landene lilla: Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Kosovo, Moldova, New Zealand, Nord-Makedonia, Qatar, Serbia, Singapore og Taiwan.

Regler og unntak

I går annonserte det europeiske smittevernbyrået (ECDC) at Italia og Island skifter farge fra grønt til oransje, og at greske feriefavoritter blir mørkerøde.

Det betyr at en må i karantene ved innreise til Norge fra disse landene.

Man slipper å ha karantenen på karantenehotell om man er beskyttet mot koronaviruset. Det vil si at man enten er fullvaksinert, fått én vaksinedose, med varighet fra tre til 15 uker etter vaksinasjon eller har hatt koronaviruset de siste seks månedene, ifølge Regjeringen.

Dersom du reiser fra et grønt land, men mellomlander i et land med strengere karantenekrav (for eksempel oransje, rødt eller mørkerødt) er det innreisereglene fra landet du mellomlander i som gjelder når du ankommer Norge.

Her er reglene som gjelder frem til mandag.

Her kan du lese om fritak fra karantenehotell og hvem som regnes som beskyttet.

Smittekartet til ECDC 29.7.2021

Slik ser kartet til ECDC ut. Selv om enkelte deler av Italia her er grønt, bestemte regjeringen at landet er oransje for nordmenn.

Grenseverdier for fargekoder

Grensene for å miste den grønne fargen er koblet til hvor mange smittede landene har registrert de siste fjorten dagene. Dette tallet blir fordelt på befolkning. Konkret er det antall smittede de siste to ukene per hundre tusen innbyggere.

Én grense går ved 50 smittede. En annen grense går ved 75 smittede. Grunnen til at det er to grenser er fordi andelen positive prøver også er med i vurderingen.

Dersom det i løpet av de siste to ukene i gjennomsnitt er mellom én og 4 prosent av prøvene som kommer tilbake positive, så er et land grønt inntil det når 50 smittetilfeller.

Dersom gjennomsnittet av prøvene de siste fjorten dagene er under én prosent, så ryker ikke grønnfargen før antall smittede har nådd 75.

SISTE NYTT

Siste nytt