Hopp til innhold

Tusener protesterte mot Putin – krever fanger løslatt

På ettårsdagen for Vladimir Putins president-comeback samlet flere tusen rasende demonstranter seg i Moskva og krevde hans avgang – og at politiske fanger blir løslatt.

RUSSIA-PUTIN/PROTEST

TUSENER: Mange tusen russere samlet seg på Bolotnaja-plassen i Moskva for å vise at de slett ikke har tenkt å gi opp kampen mot president Vladimir Putin. Mandag var det ett år siden han ble re-innsatt som president.

Foto: Reuters

Mandag er det ett år siden tusenvis av russere samlet seg i protest mot Putins tredje innsettelsesseremoni som president.

RUSSIA-PUTIN/PROTEST

TILTALT: Opposisjonslederen Aleksej Navalnij manet til fortsatt kamp under et innlegg for demonstrantene mandag kveld. Han risikerer ti års fengsel, og får dommen om kort tid.

Foto: Reuters

På ettårsdagen for demonstrasjonen var Bolotnaja-plassen i Moskva igjen fylt av mennesker, som denne gangen protesterte for å få løslatt et tjuetall aktivister som ble pågrepet i forbindelse med fjorårets opprør.

– I dag må vi huske hver enkelt av disse, og vi må sørge for at de blir løslatt. Det er titusenvis av oss, sier Boris Nemtsov, en fremtredende opposisjonell i Russland.

– Kommer hit så lenge vi må

Det eksakte antallet fremmøtte er derimot vanskelig å anslå så langt. Politiet mener på sin side at kun 8000 møtte opp på plassen, som ligger like over elven fra Kreml.

Appellen om å løslate fangene ble gjentatt av flere av de andre opposisjonsprofilene, deriblant den mange anser som lederen, bloggeren Aleksej Navanlij. I tillegg til å løslate fangene, som opposisjonen mener holdes som samvittighetsfanger for sine politiske meninger, må den generelle undertykkingen av opposisjonen ta slutt, lød formaningen.

– Vi vil komme her så mange ganger vi blir nødt til, sa Navalnij, til stor jubel fra demonstrantene.

Han risikerer selv opp til ti års fengsel for bedrageri og ble nylig stilt for retten i det regimekritikerne karakteriserer som en arrangert rettssak for å svekke opposisjonen. Flere internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har den siste tiden uttrykt stor bekymring for utviklingen i Russland, hvor Putin etter sin gjeninntreden som president har gjort flere grep som for å slå ned på opposisjonen.

Den tidligere russiske statsministeren Mikhail Kasijanov, som har sluttet seg til opposisjonen, sa i sin appell at Russland anno 2013 er et splittet samfunn.

– Landet er delt mellom de som bare ønsker stabilitet, og de som ønsker å bli respektert for sine meninger, sa han.

Risikerer fengsel

I fjor ble over 400 demonstranter pågrepet da det brøt ut sammenstøt mellom politi og demonstranter under marsjen 6. mai, kvelden før innsettelsen av Vladimir Putin.

Et tjuetall av dem risikerer nå fengselsstraffer for sin rolle i uroen.

Russia Protest

BEREDSKAP: Flere tusen politifolk var i beredskap i Moskva mandag kveld. Under protestene i fjor ble flere titalls Putin-kritikere arrestert.

Foto: AP

– Er det Gulag om igjen i Russland? spurte opposisjonspolitikeren Gennadij Gudkov i forkant av demonstrasjonen, med henvisning til arbeidsleirene hvor millioner av russere strøk med under Josef Stalin.

– Hvis dere ikke ønsker en slik framtid, kom til Bolotnaja i dag! oppfordret Gudkov.

Hengte opp banner

I den travle gata Novij Arbat i Moskva ble mandag et stort banner med kravet «Frihet for 6. mai-fangene!» hengt fra toppen av en bygning. Banneret ble raskt ble revet ned, og en person ble pågrepet.

Det ble også satt opp klistremerker på skilt med navnene til dem som nå stilles for retten, en vri på tradisjonen med å gi gater navn etter russiske helter.

Etter mange års stillhet med noen få engasjerte ildsjeler, våknet den russiske opposisjonsbevegelsen for alvor vinteren 2011/2012. Etter påstander om massivt valgjuks både under dumavalget i desember 2011 og under presidentvalget mars 2012, møtte Putin en storstilt motstand og de største protestaksjonene siden Sovjet-tiden var et faktum.

Putin har svart med å innføre en rekke lovendringer som legger bånd på aktiviteten til opposisjonelle grupper. Blant annet må organisasjoner som mottar penger fra utlandet registrere seg som utenlandske agenter, og bøtesatsene for å delta i ulovlige demonstrasjoner er mangedoblet. Dessuten er flere sentrale kritikere stilt for retten.

Vladimir Putin svarte på spørsmål fra publikum

OMSTRIDT: Ett år etter president-comebacket er Vladimir Putin fortsatt en omstridt mann i Russland.

Foto: RIA Novosti / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt