NRK Meny
Normal

Demonstranter satte fyr på Obama-dukke i Jalalabad

Flere hundre mennesker har igjen samlet seg i gatene i Kandahar og Jalalabad i Afghanistan til nye demonstrasjoner mot brenningen av koranen i USA. Minst to politifolk er drept i uroen.

Video Satte fyr på dukke av Obama i Jalalabad

I Jalalabad satte demonstranter fyr på en dukke av USAs president under en demonstrasjon mot brenningen av koranen i USA. Obama har sagt at han fordømmer koranbrenning.

Myndighetene i Afghanistan melder at 20 personer er skadet i tillegg til de drepte i søndagens protester mot brenningen av koranen. En ble drept i en kraftig eksplosjon etter at rasende demonstranter satte fyr på en gasstank i Kandahar. 14 andre er skadet.

– 16 personer er innbrakt til sykehus med skuddsår og skader fra steinkasting. To er politifolk, sier provinsens helsedirektør Abdul Qayoum Pukhla til AFP.

Flesteparten av deltakerne i protesten er unge menn, og de ropte slagord som «Død over USA» og «Død over Karzai», opplyser vitner.

– Det er demonstrasjoner tre steder i Kandahar og en i Panjwayi, sier Zalmai Ayoubi, talsmann for provinsadministrasjonen. Panjwayi er mindre enn ti kilometer sørvest for Kandahar.

Demonstrasjon mot koranbrenning i Kandahar

Lørdag samlet store menneskemengder seg i Kandahar for å protestere mot brenningen av koranen. 10 mennesker mistet livet. Søndag har store menneskemengder igjen samlet seg i Kandahar.

Foto: Allauddin Khan / Ap

Det er også meldt om protester i Jalalabad, øst i landet. I går ble ti mennesker drept og over 80 såret som følge av de voldsomme demonstrasjonene i Kandahar.

Demonstrantene gikk til angrep på politiet og satte fyr på biler i gatene.

– Demonstrasjonen ble planlagt av opprørere som ville dra fordel av situasjonen og skape utrygghet, sa talsmannen for provinsguvernøren, Zalmay Ayoubi i går.

Satte fyr på koranen

Årsaken til de voldsomme protestene i Afghanistan er at en amerikansk pastor satte fyr på koranen for et par uker siden.

Pastoren som ledet an under brenningen av boken, Terry Jones, sier at han ikke angrer på stuntet, selv om det har ført til at flere mennesker har mistet livet i protestene.

Fredag ble sju utenlandske FN-ansatte drept i Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan i forbindelse. Blant de drepte var den norske oberstløytnanten Siri Skare.

Lørdag fulgte Jones opp overfor VG, som viste ham et bilde av den drepte norske FN-offiseren og ba om en kommentar.

– Vi er selvfølgelig lei oss for at hun er drept. Men om situasjonen nå håndteres riktig av verdens ledere, kan vår aksjon på sikt redde hundrevis av liv, sa Jones til avisen.

Obama fordømmer koranbrenning

President Barack Obama går hardt ut mot Florida-pastoren som brente muslimenes hellige bok koranen, men kaller samtidig angrepet mot FN i Afghanistan en uhyrlig handling, skriver NTB.

– Skjendingen av enhver hellig tekst, inkludert Koranen, er en ekstremt intolerant og fanatisk handling, slår Obama fast.

President Barack Obama understreker at det ikke er noen grunn til å unnskylde dem som står bak drapene i Afghanistan, til tross for pastorens provokasjon.

– Det er en krenkelse av menneskelig anstendighet og verdighet å svare ved å angripe og drepe skyldige mennesker, sier Obama

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt