Fransk politi pågrep 10 antatte islamister i nye aksjoner

Minst ti personer er arrestert i politiaksjoner rettet mot antatte radikale islamister i flere franske byer onsdag.

FRANCE-ATTACKS-ARRESTS-ISLAM

Fransk politi arresterer angivelige radikale islamister i Marseille onsdag.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Politiet slo til i Marseille, i Roubaix og flere andre steder sør og sørvest i Frankrike, opplyser en politikilde.

Aksjonene, som var beordret av president Nicolas Sarkozy, fant sted ved morgengry onsdag. Ifølge Reuters vil politiet gjennomføre flere aksjoner utover dagen.

Går hardt ut mot islamister

Sarkozy har gått hardt ut etter skyteepisodene i Toulouse i mars, hvor sju personer ble skutt og drept, og sagt at myndighetene skal utrydde militant radikalisme i Frankrike.

Da ba Sarkozy politiet om å utføre full evaluering av de radikale islamistiske miljøer i landet, og personer med tilknyting til disse.

«Vi skal sjekke i detalj alle personer som kan oppfattes som en trussel mot landets sikkerhet», sa presidenten rett etter hendelsen i Toulouse.

De første resultatene av den nye harde linjen kom sist fredag da fransk politi foretok en rekke aksjoner i byene Paris, Toulouse, Nantes og Le Mans. 19 påståtte radikale islamister ble arrestert. Onsdagens aksjon skal ikke være direkte forbundet med fredagens arrestasjoner eller Toulouse-drapene.

13 av de arresterte på fredag skal ha tilknytning til en radikal fransk-islamistisk gruppe ved navn Forsane Alizza. De blir nå siktet for å ha planlagt terrorhandlinger og for ulovlig besittelse av våpen.

– Kommer til å fortsette

– Det som skjedde i morges vil fortsette. Det vil komme andre aksjoner som vil tillate oss å kaste ut mennesker hvem sin plass overhodet ikke er i dette landet. Det er vår plikt å garantere sikkerheten til det franske folk, sa Sarkozy etter aksjonene fredag.

Med mindre enn tre uker til presidentvalget i Frankrike har Sarkozy blitt beskyldt for å utnytte islamisttrusselen i valgkampen sin.

Opposisjonspolitiker og presidentkandidat Francois Hollande ville til RTL radio ikke uttale seg konkret om han mente de store politiaksjonene hadde en politisk agenda.

– Hvis det er mistanker om terrorfare, så må man handle. Men hvorfor gjøre det først etter at en terrorist har slått til? Jeg setter ikke spørsmålstegn ved det som blir gjort nå, men spørsmålet er om det ikke burde ha blitt gjort tidligere, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ny tribunekollaps – to døde

To mistet livet og 132 ble skadd da en tribune kollapset i en synagoge ved Jerusalem, melder AP. Synagogen skal ha vært under oppussing.