Stråselskaper knyttes til 44 av Afrikas 54 land

Nye Panama Papers-dokumenter avslører utbredt bruk av stråselskaper i Afrika. Stråselskaper knyttes nå til 44 av Afrikas 54 land i den nye avsløringen.

Mossack Fonseca

Nye avsløringer fra den internasjonale journalistorganisasjonen ICIJ viser hvordan stråselskaper ble brukt i afrikanske land.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Nye avsløringer publisert av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) i samarbeid med mer enn et dusin nyhetsorganisasjoner i Afrika, viser bedrifters hemmelighold og skjulte formuer i Afrika.

Nye avsløringer

Fire måneder etter ICIJ og mer enn 100 mediepartnere (Aftenposten i Norge) først publiserte det som nå er kjent som Panama Papers viser dagens avsløringer nye detaljer rundt bruken av offshore selskaper på verdens fattigste kontinent.

Nå knyttes stråselskaper til 44 av Afrikas 54 land i den nye avsløringen.

Avsløringene fra ICIJ viser blant annet:

KENYA Tourists gather to view wildebeests crossing the Mara river during a migration in Masaai Mara game reserve

Minst 30 safari-selskaper i Afrika brukte offshore selskaper opprettet av Mossack Fonseca. Å minske skattene kan ha vært en av grunnene til at safari-selskapene opprettet stråselskapene, sier en ekspert til ICIJ.

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

Selskaper i 52 land bruker stråselskaper

Mossack Fonseca har fortalt ICIJ etter de siste avsløringene at «de følger loven til punkt og prikke».

De nye filene som ICIJ har gått gjennom viser at bedrifter i 52 av Afrikas 54 land bruker stråselskaper. I 44 land ble stråselskaper brukt til å gjennomføre olje-, gass- og gruveavtaler.

Totalt inneholder Panama Papers mer enn 1400 selskaper som indikerer aktivitet innenfor utvinningsindustrien. Selv om mange av disse selskapene gjør legitim virksomhet, har ICIJ identifisert 37 selskaper som har blitt navngitt i rettssaker eller offentlige undersøkelser som involverer naturressurser i Afrika.

Bestikkelser for flere milliarder

I det oljerike nordafrikanske landet Algerie viser undersøkelser gjort av ICIJ at 23 milliarder kroner har blitt betalt i bestikkelser gjennom en gruppe stråselskaper for å sikre energikontrakter.

Et av stråselskapene blir av italienske påtalemyndigheter kalt «et veiskille for ulovlig kapitalflyt»

I Nigeria er en oljemagnat som er knyttet til Nigerias tidligere oljeminister nå ettersøkt av nigerianske myndigheter. Mannen skal ha snytt nigerianske myndigheter for 1,8 milliarder dollar etter en oljeavtale.

I en uttalelse til ICIJ sier Mossack Fonseca:

– Vi har aldri i løpet av vår 40 år lange virksomhet blitt siktet for kriminell virksomhet. Vi er stolte over arbeidet vi gjør, til tross for de siste og bevisste forsøkene på å fremstille oss på feil måte.

TOPSHOT-GERMANY-PANAMA-TAX-MEDIA-FINANCE

Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung fikk først tilgang til dokumentene. Kilden skal være en anonym medarbeider i Mossack Fonseca.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt