Nye opplysninger fra Litvinenko

Eks-spionen Alekandr Litvinenko skal ha sittet på viktige dokumenter som knytter russiske myndigheter til mystiske dødsfall og forsvinninger.

Aleksandr Litvinenko skal ha sittet på viktige dokumenter i saken der Putins regjering overtok Yukos
Foto: DENIS SINYAKOV / AFP

Litvinenko, som døde av forgifting forrige uke, skal ha sittet på oppsiktsvekkende informasjon om Kremls overtakelse av oljeselskapet Yukos.

Historien om Litvinenko

Mange kritikere

Litvinenko hadde dokumenter som skal knytte Vladimir Putins regjering til mystiske dødsfall og forsvinninger som betegnes som mystiske.

I høst dro Litvinenko til Israel for å overlevere dokumenter om overtakelsen.

 De avslørende dokumentene som Litvinenko satt på, er nå overlevert britisk politi. I dokumentene kommer det fram at det var mange kritikere da Yukos ble splittet opp.

Ikke drapssak

Flere ansatte som motsatte seg overtakelsen skal ha forsvunnet eller omkommet på mystisk vis.

Etterforskere i London bekrefter overfor avisen The Times at Litvinenko satt på viktige bevis i saken.

Samtidig fortsetter etterforskningen av eks-spionens død, som politiet foreløpig omtaler som et mistenkelig dødsfall, og ikke en drapssak.

- Juridisk, ikke politisk

Drapet på Litvinenko må ikke bli vurdert ut fra et politisk standpunkt, men rent juridisk, sier sjefen for den russiske nasjonalforsamlingens lovgivende komité, Pavel Kasheninnikov, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

- Alt dette er aspekter som britiske rettsmyndigheter må ta me di betraktningen når det etterforsker drapet. Det er nå viktig å finne ut hvilke folk som står bak drapet, i stedet for å finne ut hvor stoffet som drepte han kom fra, sier Kasheninnikov.

Tre blir undersøkt

Britiske myndigheter fant tegn på radioaktiv stråling på hotellet der Litvinenko bodde og på restauranten han besøkte. Helsemyndighetene opprettet en spesiall telefonlinje som mennesker kunne ringe dersom de hadde besøkt disse stedene og trodde at de kunne ha vært utsatt for stråling.

- Over 450 ringte. 18 av dem ble bedt om å møte til kontroll og av dem er tre overført til en spesialistklinikk for ytterligere undersøkelser, sier en talskvinne for myndighetene.

SISTE NYTT

Siste nytt

NASAs bilder av den første flyturen på Mars 190421

Nasa-helikopter har flydd på Mars

Dronehelikopteret «Ingenuity» har klart å gjennomføre historiens første flytur på Mars.