Nye metoder på Guantanamo?

Nye avhørsmetoder prøves på Guantanamo-basen mens leiren er i ferd med å avvikles.

Guantanamo
Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Via et overvåkingskamera kunne Washington Posts journalist følge et avhør på Guantanamo-basen.

Han så ingen ansikter, men to elegant kledde kvinner sittende på skinnstoler og en mann i fengselsklær var synlig på monitoren. En av kvinnene var avhører, den andre var tolk.

Avhørsmetodene, i tillegg til den åpenbare kvinnelige sjarmen, var en tilgjengelig pose pistasjenøtter, ifølge journalisten.

En reise på Pentagons regning

Journalist Jackson Diehl i Washington Post tok turen til Guantanamo, på Pentagons regning.

Ifølge Diehl var det ikke et falskt og iscenesatt fravær av tortur han var vitne til, men hva avhørerne på Guantanamo har lært etter fem års erfaring.

Fange på Guantanamo
Foto: Brennan Linsley / AP

- Den mest effektive måten å få informasjon i avhør, skal en etteretningstopp ha sagt til journalisten, er ved å utvise menneskelighet og vennlighet.

- Alternative avhørsmetoder

Det er ikke akkurat de samme ordene som ofte har kommet fra munnen på myndighetene i Washington, som lenge har insistert på at CIA må få fullmakter til å bruke "alternative avhørsmetoder" - frarøvelse av søvn, ekstreme temperaturer og andre harde metoder - for å få informasjon fra innsatte Al Qaida- og Taliban-medlemmer.

Det første året fanger fra Afghanistan ble holdt på Guantanamo, i 2002, var "alternative metoder" malen. Resultatet var en disiplinær og diplomatisk katastrofe.

Guantanamo ble et symbol på amerikansk misbruk av makt.

Etter at fangene ble avkledd, fikk poser over hodet og ble seksuelt ydmyket, spredte praksisen seg til Afghanistan og Irak, til slutt avslørt av de forferdelige bildene fra Abu Ghraib-fengselet i Bagdad.

360 innsatte

I dag foregår avhørene av de 360 fangene på Guantanamo for fullt, med omtrent 100 avhør i uken, med andre metoder.

Det siste året har avhørene blitt avholdt i samsvar med Genevekonvensjonen, som forbyr de overgripende metodene som ble innført under tidligere forsvarsminster Donald Rumsfeld.

Ydmykelser, trusler og smerte er byttet ut med relasjonsbygging, og ifølge Washington Posts journalist har resultatene aldri vært bedre.

- Den mest effektive avhøreren, forteller en av offiserene på Guantanamo til journalisten, er den som imøtegår fangen på en vennlig og forretningsmessig måte, som har studert saken nøye, og som over tid bygger et forhold som gjør det vanskelig for fangen å unngå å svare direkte på spørsmålene.

Hvordan gjøres det?

De 21 avhørerne på basen lar fangen forlate den lille cellen og oppholde seg i rom med komfortable stoler og et TV-apparat. I omtrent fem av sju ganger blir det ikke stilt et eneste spørsmål, får Washingon Posts journalist opplyst.

I steden blir fangen tilbudt mat, og avhørene består av litt enkel samtale og TV-titting.

En av fangene var blitt en ivrig leser av Harry Potter, og den siste boken ble tilbudt i bytte mot informasjon.

Avvikles Guantanamo?

Ansatte på Guantanamo sier at etter flere år med fangenskap, der kun en håndfull fanger har sittet i leiren i mindre enn tre år - er basen fremdeles en viktig kilde til informasjon.

Av de innsatte er det både eksperter på veibomber og på avsidesliggende, afghanske områder der NATO-styrker er i kamper. Men noen av fangene har nettopp begynt å snakke, etter år i fangenskap.

Spørsmålet er, ifølge Washington Posts journalist, om verdien på etterretningen - og verdien av å holde enkelte krigere unna slagmarken - er verdt prisen for en fangeleir som store deler av verden anser som illegitim.

Sakte men sikkert virker det som om myndighetene i Washington synes prisen er for stiv: Guantanamo er i ferd med å avvikles.

Guantanamo
Foto: Brennan Linsley / AP

Femten saudiarabiske fanger ble sendt hjem for kort tid siden, og 80 andre fanger skal forflyttes. En høyerestående ansatt ved basen tror at bare mellom 50 og 75 fanger på Guantanamo ikke enten kan sendes hjem eller bli tiltalt.

Det er vanskelig å tro, skriver Jackson Diehl, at den solstekte leiren, som selv nå gjør mer ondt enn godt i kampen mot terrorisme og global jihadisme, fremdeles vil huse fanger når presidenten som skapte den, går av.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt